Конгрес США погодив 350 мільйонів доларів на воєнну допомогу Україні

Комітети з питань збройних сил обох палат Конгресу США затвердили “компромісний” проект оборонного бюджету на 2018 фінансовий рік. Про це в середу, 8 листопада, повідомив оборонний комітет Сенату США, пише DW.

Бюджетний закон передбачає виділення “350 мільйонів доларів для надання Україні допомоги у сфері безпеки, включно з оборонною летальною допомогою”, йдеться у документі. 

При цьому закон обмежує виділення половини цих коштів до того часу, поки міністр оборони США не підтвердить, що Україна вжила значних заходів для проведення критично важливих для оборонної сфери інституційних реформ.

Загалом оборонний бюджет США на 2018 фінансовий рік передбачає виділення 4,6 мільярда доларів для протидії російській агресії в межах Європейської ініціативи стримування для підтримки союзників НАТО та посилення оборонного потенціалу США в Європі. Зокрема, 100 мільйонів має бути витрачено на Європейську ініціативу запобігання загрозам в рамках оборонних програм для країн Балтії.

Загалом на оборонні потреби США планують виділити 700 мільярдів доларів, що на 26,1 мільярда доларів більше, ніж в офіційному запиті президента країни. Для остаточного затвердження законопроект має пройти голосування в Палаті представників і Сенаті, після чого його має підписати президент США.