Міська влада Житомира має мислити глобально

Якість життя людей залежить не від родючості ґрунтів, кількості корисних копалин, клімату або географічного розташування – вона залежить більше від політичних діячів та політики, яку вони впроваджують. 

Чим краща політика, тим вищий рівень життя людей.
Рішення місцевої влади впливають на жителів міста більше, ніж рішення центральної влади. Місцеве самоврядування має механізми та можливості, щоб якісно впливати на життя людей. Але так було не завжди. 

Ще декілька років тому бюджети міст були незначними, а повноваження та можливості не дозволяли стрибнути вище власної голови. Не маючи повноважень та фінансових можливостей реалізовувати зміни, мешканці звикли, що нічого не відбувається і не робиться. Виключенням були одиниці – міста, де вдавалося зробити прорив у розвитку, наприклад, Львів. 

За останні 3 роки, в результаті децентралізації місцеве самоврядування отримало більше повноважень. Як наслідок – міські бюджети зросли в рази.
Бюджет розвитку Житомира в 2015 році збільшився у 5 разів, і це була нагода змінити місто. 

Проблема у тому, що міські чиновники та політики просто не були готові до нових повноважень та значних бюджетів. Як наслідок, на кінець 2017 року в бюджеті міста грошей залишилося лише на зарплати та оплату енергоносіїв. Враховуючи додаткові бюджетні навантаження, які очікуються у 2018 році, виникає реальна загроза розвитку міста.
Чи здатні старі чиновники ефективно працювати в нових умовах? Очевидно, що ні. 

Після децентралізації та отримання нових повноважень, міські чиновники та політики повинні мати зовсім інший набір компетенцій та мислити не межами свого виборчого округу, а інтересами усього міста. За рахунок асфальтування прибудинкових територій на округах міських депутатів або встановленням МАФів, прориву та якісних змін у місті не відбудеться. Влада має мислити глобально, піклуючись про загальний результат, а не ділити бюджет між власними інтересами. 

Чи спроможна нинішня міська влада діяти відповідно до нових викликів? Напевно, ні.
Чи існує альтернатива нинішній міській раді, яка буде ефективнішою? Знову ж таки – ні.
Сподіватися, що нинішня влада буде працювати ефективніше, не варто. Тому вже зараз потрібно готувати нову генерацію місцевих політиків, які замінять неефективних політиків та корумпованих чиновників.

Микола Череднік