Олександр Коцюбко розповів про інтернатну та пісочну мафію

«31 жовтня 2017 року в Житомир приїхали англійці – підписуватимуть договір з Житомирською облдержадміністрацією про реформування дитячих інтернатів області. Давайте називати речі своїми іменами: слово «реформувати» потрібно замінити словом «розформувати».

Експеримент почали з Житомирської області. Чому – не зрозуміло. Ми ж з Житомирщини не поїдемо в Англію реформувати їх дитячі установи. І ніхто з України туди за цим не поїде. А чому? А тому що ні я, ні хто-небудь інший в Україні не знає досконально специфіку способу життя, виховання, менталітету жителів Англії.

Вони, люди, які хочуть нам допомогти (англійці), є черговою ширмою бездарності органів нашої влади. Грошей на утримання інтернатних закладів просто немає. Це єдина причина, чому їх розформовують.

Візьмемо, наприклад, інтернат № 1 в Житомирі для незрячих дітей. Є там сліпі діти, а є слабозорі. До повноліття ці діти сліпнуть, і вчителі готують їх до життя в темряві. Відповідно, в інтернаті є спеціальна комп’ютерна техніка, спеціальні пристосування і освітні методики для таких дітей.

Плюс, там їх середовище проживання, там їх улюблені вчителі, товариші, яких об’єднує спільна проблема. Чи зможуть батьки самостійно дати належну освіту таким дітям? Адже для цього потрібно придбати відповідні пристосування, спеціальну техніку, потрібно бути викладачем з особливою спеціалізацією. Батьки не зможуть дати дитині все те, що вже є в інтернаті № 1.

Ось тому й існують спеціалізовані освітні установи для дітей з особливими потребами. Це стосується і незрячих дітей та дітей з вадами слуху і т.д. Цього року батьки привели першокласників в інтернат № 1, але дітей туди не взяли, керівник обласного управління освіти Шевчук Лариса Петрівна відправила цих дітей в дитячий садок № 38, де немає ні спеціальних комп’ютерів, ні спеціальних навчальних програм, ні вчителів для таких діток. Тому викладачів перевели з інтернату № 1 в дитячий садок № 38. Експеримент закінчився тим, що дітей з проблемами зору з цього садка забрали батьки (з 18 залишилося 2), а викладачі з інтернату № 1 звільнилися. Те ж саме буде з іншими інтернатами.

Згідно з Конституцією України:

Стаття 23. Кожна людина має право на вільний розвиток своєї особистості.

Стаття 49. Кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. Охорона здоров’я забезпечується державним фінансуванням.

Стаття 53. Кожен має право на освіту.

Держава Україна гарантує виконання Конституції для всіх громадян Країни. Тому будь-який з батьків має право звернутися до правоохоронних органів із заявою про порушення конституційних прав своїх дітей. І в цьому випадку винні будуть нести відповідальність за порушення Конституції України. Я розмовляв з батьками незрячих дітей, вони готові на крайні заходи, вони будуть писати заяви в поліцію, будуть звертатися до суду із заявами про порушення конституційних прав своїх дітей.

Тепер з приводу грошових коштів, яких так не вистачає в бюджеті Житомирської області. Нагадую Києву і Лондону, що у нас проблеми не з грошима, а з корупцією. Земля Житомирщини найбагатша земля на планеті. Тут є вся таблиця Менделєєва. У Польщі на аукціоні продають наш поліський бурштин на 3 мільярди доларів, в Прибалтиці на 2 мільярди, Володарськ-Волинські алмази продаються на Нью-Йоркській біржі. Тому громадськість Житомирщини прийняла рішення наповнити обласний бюджет, спрямовуючи грошові потоки в бюджет замість корупційних схем.

Ось один із прикладів. У нас в Житомирській області пісок добувають нелегально. Всі заводи Житомирщини працюють з нелегальним піском. І кошти від цього йдуть в кишені тих, хто видобуває пісок, тих, хто його перевозить, депутатам всіх рівнів, і «даху» в Кабінеті Міністрів України. До бюджету ці гроші не потрапляють. 30 жовтня 2017 рік громадськість збунтувалася і зупинила з десяток машин з нелегальним піском. Викликали поліцію. Приїхав директор житомирського бетонного заводу, і почав говорити, що, так, завод купує крадений пісок, але де взяти інший? Київ далеко, Вінниця теж. І директор заводу каже – у мене колектив, замовлення, договори. Якщо не буде піску – виробництво зупиниться, підуть штрафи, потім безробіття і т.д.

Директор заводу сказав, що 2 листопада на сесію облради приїдуть всі директори таких підприємств і вимагатимуть легалізувати видобуток піску на Житомирщині. Ми хочемо і згодні купувати легальний пісок, сказав директор заводу.

31 жовтня в 10-30 ранку активісти відвідали прокурора області з приводу незаконного видобутку піску господарями піщаних кар’єрів. Прокурор пообіцяв серйозним чином спільно з активістами зайнятися пісочної мафією.

У 12 дня в медколеджі відбулася зустріч губернатора області Ігоря Гундича, міністра соціальної політики Андрія Реви, іншими представниками влади області. Присутнім озвучили процедуру реформування дитячих інтернатів.

Для себе я зробив висновок, що ситуація хитка, і, як я зрозумів, все буде залежати від думки громадськості. Вони розвідували ситуацію, – як люди будуть на це реагувати. Представники з Києва прибули до нашого міста на два дні і будуть проводити зустрічі з колективами інтернатів.

І все-таки повернемося до дітей. Сім’ї, які не в змозі прогодувати своїх дітей від безвиході здають дітей в інтернати, щоб діти були хоча б ситі. Тому лондонські механізми реформування інтернатів не працюватимуть, іноземці не розуміють наших проблем. А після розформування інтернатів, хто буде годувати дітей? Інтернати, їх матеріальна база формувалися протягом багатьох десятиліть. Зараз все це буде втрачено, продано з молотка за копійки.

Хочу сконцентрувати фокус уваги людей на проблеми. Нам потрібно встати на захист дітей, у яких немає батьків .. Люди повинні вирішити для себе, захищати дітей або промовчати. Ми багато мовчимо, але зараз мова йде про дітей.. органи влади на в змозі захистити дітей. Люди мають право самі вирішувати хто є хто. Відповідальність за знищення дитячих інтернатів хочуть перекласти на іноземців. Як нам протистояти цим намірам? Ми всі разом повинні розробити план протидії цьому неподобству.”

Олександр Коцюбко