Програма перетворює фотографії у картини

Дослідники з Каліфорнійського університету в Берклі (США) розробили систему штучного інтелекту, яка робить рівно протилежне тому, що роблять арт-фільтри Prisma. 

Використовуючи технологію перенесення стилю, нейросітка вміє перетворювати картини, написані відомими художниками, в фотореалістичні зображення.

В черговий раз технології все ставлять з ніг на голову, роблять елітарне масовим. Те, що було колись привілеєм обраних (замовити свій портрет художнику-сучасникові навіть другого ряду не всім по кишені), тепер виявляється доступним кожному – https://art4.com.ua.

Нова система працює в двох напрямках: користувачі можуть “згодувати” алгоритму звичайний знімок, зробивши його схожим на картину Моне, Ван Гога, Сезанна або Укійо-Е. Більш того, алгоритм здатний модифікувати оригінальну картинку, підміняючи одні об’єкти іншими. Як приклад учені показали, як зимовий пейзаж Йосемітського парку може бути перетворений в літній, яблука – замінені на апельсини, а коні – на зебри. Також технологія вміє створювати ефект глибини поля за квітами та іншими об’єктами.

Новим алгоритмом передувала довга розробка. На першому етапі дослідники визначали відносини між схожими стилями таким чином, щоб їх могла зрозуміти машина. На другому етапі тренувалася так звані змагальні мережі: їм “згодовували” величезна кількість фотографій (з хостингу Flickr та інших джерел), після чого люди і комп’ютери оцінювали якість результатів.

Як зазначає Engadget, поки що система далеко від ідеалу. Алгоритм працює з безліччю вхідних даних, тому іноді стиль може бути не повністю перенесений з однієї картинки на іншу. Також нейросітка зазнає труднощів з геометричними перетвореннями: з перемальовуванням фруктів вона справляється більш-менш успішно, а ось кішка перетворюється в собаку з сильними спотвореннями.