Стіна Яценюка: за облаштування кордону мільйони пішли і житомирським фірмам. Відео

За два роки реалізації проекту “Стіна”, який ініціював колишній прем’єр Арсеній Яценюк, підрядниками були освоєні 680 млн гривень. Про це йдеться в розслідуванні програми Наші гроші.

У проекті йдеться про те, що реальний державний кордон повинен мати 3 м рову, за ним – двометровий вал, потім 5 м переораної смуги землі, на якій було б видні сліди порушника, уздовж смуги асфальтована дорога, а за нею паркан з відеокамерами і кожні 20 км спостережні вежі.

Але Стіну в Чернігівській області побудували тільки на 6 км, потім огорожа закінчується. Будівництво вели за рахунок Світового банку.

“Проект фінансується винятково з державного бюджету. Однак робиться це в недостатній кількості. Фінансування істотно відстає від того графіка, який був спочатку затверджений”, – розповів прес-секретар Держприкордонслужби Олег Слободян.

Зі 680 млн, відомо, що 60 млн витратили на закупівлю чотирьох машин “Тритон”. Окрім цього, частину коштів виділили на ремонт будівель прикордонників. Здійснювала ці роботи фірма “Фаворит”, яка належить родині народного депутата Борислава Розенблата. Також родина депутата звела КПП, за які держава заплатила 18 млн гривень.

“В основній частині розпіарений проект перетворився на довгобуд. Розпоряджається коштами іноземних партнерів Державна прикордонна служба. Саме у відомстві за закритими дверима визначають, хто стане підрядником у реалізації проекту. При цьому підрядника визначали за секретним критерієм”, – йдеться в розслідуванні.

Зараз над інженерно-технічним облаштуванням кордонів працюють 11 приватних фірм. Харківська компанія Скорпіон-РП отримала на будівництво Стіни 50 млн гривень. Її власники – брати Володимир і Павло Левченки, бізнес яких пов’язаний з депутатами, суддями і відомими підприємцями.

Володимир Левченко, зокрема, є співвласником мисливської компанії Сафарі-ХХI спільно з нардепом від Опоблоку Дмитром Шенцевим, на території округу якого йде облаштування кордону. Сам народний депутат стверджує, що з Левченком незнайомий.

Ще одна харківська фірма “Констракшн груп Інтернешенал” отримала замовлення від прикордонників замовлення на 58 млн гривень. Компанія недавно належала синові екс-прокурора Харківської області і Автономної Республіки Крим Василя Синчука. Зараз фірма записана на бізнес-партнера сім’ї Синчука – Ігоря Моруса. При цьому відомо про те, що син прокурора вийшов з компанії, коли інформація про його участь у бізнесі з’явилася в ЗМІ.

Серед субпідрядників харківської “Констракшн груп Інтернешенал” – житомирське підприємство “РЦ Шляхобудівніцтва” (Коростень, Житомирська обл.). “Констракшн” перерахував цій компанії 18 млн гривень. Субпідрядник записаний на пенсіонерів (72-річний чоловік і 79-річна жінка, місцеві жителі). Місце юридичної реєстрації фірми – місцевий завод залізобетонних конструкцій. Охорона заводу стверджує, що така фірма в них на території відсутня.

Інший харківський генпідрядник – фірма “Будцентр Витязь”. Власник “Витязя” – Агаверді Адилов. Його син довгий час був помічником нардепа від Опоблоку Юрія Павленка.

На цей час “Витязь” – один з найбільших генпідрядників “Стіни”. За будівництво кордону компанія отримала 65 млн гривень. Шість з них за матеріали перерахували київській фірмі з адресою масової реєстрації. Окрім будівництва стіни, ця ж фірма фігурує в кримінальних процесах щодо контрабанди сигарет.