У НАТО заговорили про загрозу “міждержавного конфлікту” через дії Китаю та РФ

У НАТО заявили, що нарощування військової потужності Китаєм та РФ можуть призвести до “міждержавного конфлікту” та нових перегонів озброєнь на кшталт “холодної війни”. Про це йдеться в звіті НАТО, пише Тиждень.

У документі названо 20 глобальних тенденцій, які можуть вплинути на Альянс до кінця 2035 р., – починаючи від штучного інтелекту та прискорення розвитку технологій до зміни клімату та зростаючої нерівності.

Верховний головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО з питань трансформації Деніс Мерсьє заявив, що звіт свідчить про більший ризик виникнення великої міждержавної війни, ніж у звіті НАТО 2013 року.

“Ми бачимо значне збільшення ризику виникнення великого міждержавного конфлікту”, – сказав він.

Згідно з повідомленням, витрати на оборону почали зростати після анексії Росією українського Криму в 2014 році, а прогнози передбачають подальше збільшення до 2045 року. У документі наголошується, що збільшення витрат “може створити безпекову дилему та розпочати перегони озброєнь, як це було під час “холодної війни”.

За словами Мерсьє, у НАТО вже працюють над розширенням своїх можливостей у сфері кібердомену і забезпеченням кіберзахисту в кожній збройовій системі та мережі з самого початку.