Затримання Саудівських принців – боротьба за владу всередині країни, – експерт

У Саудівській Аравії за корупцію заарештували 11 принців та десятки чиновників.

За даними Associated Press, окрім принців затримано 38 колишніх міністрів та їх заступників. Всім їм пред’явлено звинувачення у корупції, приписках та відмиванні.

Про це Громадське радіо поговорило з журналістом-міжнародником Ілією Кусою.

– Новина показова, і в нас вже почали говорити, що в Саудівській Аравії он як борються з корупцією, а наші антикорупційні органи нічого не роблять. Все дійсно так просто?

 – Ні. Всі ці арешти мають дуже мало спільного із боротьбою з корупцією.

В Саудівській Аравії арештували 49 людей, повний список ми ще не знаємо, лише деякі гучні імена. З них 38 чинних та колишніх міністрів і заступників міністрів, а також бізнесменів плюс 11 принців, тобто членів королівської родини. Ці масові арешти – це кульмінація вистави, яка називається «передача влади в Саудівській Аравії». Це потужний крок спадкового принца Мухаммеда бен Сальмана, який також обіймає посаду міністра оборони, до престолу, щоб стати королем.

Всі арештовані були представниками опозиції до цього спадкового принцу всередині королівського дому. Відповідно, він їх просто позбавився, а корупція – це просто ширма і привід для того, щоб їх арештувати, оскільки за 8 годин до арештів було створено спеціальний антикорупційний орган в Саудівській Аравії, який очолив саме цей спадковий принц Мухаммед бен Сальман. За кілька годин цей орган запрацював і заарештував інакомислячих, тих, хто складав опозицію спадковому принцу.

– Що буде далі? Це показова така наука і всі ці люди вийдуть на свободу?

– Залежить від того, з ким домовляться. Хтось може вийти, хтось – залишитися за гратами, а хтось вийде і виїде з країни у вигнання. Складно спрогнозувати, але дуже сумніваюся, що вийдуть дві людини. Це принц аль-Валід бен Талал, який є одним з найбагатших та найвпливовіших людей у світі. Він є головним гаманцем опозиції до спадкового принца.

– Він обіймав посаду міністра фінансів, володіє інвестиційною кампанією і володіє великими пакетами акції в серії відомих крупних корпорацій.

– Так, також він має спільний бізнес з Дональдом Трампом.

– Це матиме політичні наслідки? Тому що говорять, що такий резонанс це викликало тому, що затримали саме аль-Валіда бен Талала.

– Не лише. Там затримано троє впливових людей: аль-Валід бен Талал, Мутаіб ібн Абдалла – колишній командувач Національної гвардії, і він був ймовірним кандидатом на престол у разі, якщо б усунули Мухаммеда, також принц Туркі бен Насер, колишній голова інвестиційного агентства. Всі ці троє є верхівкою опозиції. Всі інші є чиновниками середнього рангу.

Які наслідки? Мухаммед бен Сальман зараз придушує всю цю опозицію і стає королем. Це головний політичний наслідок для Саудівської Аравії. Це для нього дуже круто, тому що він тепер зможе проводити всі реформи, які він хоче без огляду на всіх людей, які були проти того, що він пропонував.