“Журналістський ліс”, який посадили чотири роки тому, прижився і почуває себе комфортно – лісники

У Житомирській області проростає єдина ділянка букового лісу.

Росте вона  на території Бердичівського лісгоспу. 

 В 2013 році руками журналістів Житомирщини в рамках акції «Журналістський ліс» ділянку дещо розширено. І як повідомляють житомирські лісники, роки показали  – бук виправдовує сподівання і комфортно почувається в наших умовах.

“Крім того, на дослідних ділянках лісгоспу вивчається приживлюваність й інших порід. Дугласії, культури з бархатом амурським, чотири види горіхів: звичний нам грецький, горіх зімбольда, манджурський і чорний. До цього нас спонукає зростання захворюваності основних порід: випаданням дуба, ясена, всиханням сосни і ялини”, – розповідає головний лісничий лісгсопу Григорій Івасюк.

Ще в 1965 році в підприємстві закладено експерементальну плантацію бука. Тепер це заказник місцевого значення «Бучина» площею 2 гектари.

Варто зазначити, що Бердичівський лісгосп має свої характерні особливості: зона лісостепу, що бере свій початок у масивах підприємства суттєво відрізняє тут ведення господарства від колег-сусідів . На площі понад 25 тис. га тут гарно почувають себе аж 33 основних лісоутворюючих породи.

Нині ж бердичівські лісівники активно експерементують з новими цінними, гарно приживлюваними породами. Утім, основний акцент, все ж таки, поставлений на вирощування дуба.

Фото 2013 року