Житомирські десантники від сьогодні носитимуть не голубі берети, а темно-бордові

Від сьогодні, 21 листопада, українські десантники змінили блакитні берети на головні убори темно-бордового кольору. Про це під час виступу з нагоди Дня десантника повідомив президент України Президент Порошенко, пише “112 Україна“.

“Хіба хтось з нас ще не розуміє, що легендарне десантне братство, символами якого вважалися блакитний берет і тельник, були розстріляні російськими заїдами під Слов’янськом, в донецькому аеропорту, біля Іловайська , біля Дебальцевого. Що б відповіли на це запитання 469 вбитих українських десантників, якщо б могли тільки воскреснути? Від сьогодні моїм рішенням кольором українського десанту стає темно-бордовий. Це колір крові десантників, пролитої в боях за Україну”, – зазначив Порошенко.

Він додав, що бордові берети для ідентифікації своїх десантників використовують 59 країн світу, 19 з яких — це країни – члени НАТО.

“Таким чином ми впроваджуємо ще один стандарт Північноатлантичного альянсу, до членства в якому я твердо маю намір привести Україну. Отже, наказую генерал-лейтенанту Забродському провести церемонію заміни беретів військовослужбовців-десантників”, – додав Порошенко.

Президент також додав, що від сьогодні Високомобільні десантні війська України змінили назву. Тепер вони називаються “Десантно-штурмовими військами Збройних сил України.

Нагадаємо, Україна сьогодні, 21 листопада, вперше відзначає День десантника. Раніше святкування в країні відбувалося 2 серпня, так само як у Росії, Білорусі, Казахстані та інших країнах СНД.

В Україні розташовані 25-та окрема повітряно-десантна бригада (Дніпропетровська область, смт Гвардійське), 45-та окрема десантно-штурмова бригада (Одеська область, м. Болград), 46-та окрема десантно-штурмова бригада (м. Полтава), чотири окремих аеромобільних бригади, розташованих у Миколаєві, Львові, Житомирі та Костянтинівці (Донецька область), а також 102-й окремий склад парашутно-десантної техніки (м. Житомир) та 199-й навчальний центр Високомобільних десантних військ (Житомирська область, с. Тетерівка).

У Житомирі діє славетна 95-а бригада.