Біткоїни для загарбників: криптовалюти почали використовувати у війні проти України

Співробітники Служби безпеки України викрили в Одесі громадянина Росії, який організував механізм легалізації грошей із використанням криптовалют для подальшого перерахування їх до РФ і тимчасово окупованих територій Донбасу та анексованого Криму. 

Правоохоронці встановили, що зловмисник через спеціально створені веб-ресурси та офшорні компанії створив систему нелегальної конвертації грошей, зокрема з використанням криптовалют. Серед клієнтів ділка були фізичні та юридичні особи з України та Росії. 

Як повідомляє прес-центр СБУ, задокументовано, що підприємець заволодів також грошима громадян США, які «відмив» переводячи їх у «біткоїни» та інші криптовалюти. За інформацією спецслужби, громадянин РФ тривалий час проживає на території України завдяки оформленню фіктивного шлюбу. 

Не маючи офіційно постійного джерела доходів у нашій країні, він отримує значні прибутки від протиправної діяльності. Під час досудового розслідування співробітники СБ України отримали дані, що зловмисник підтримує прямі особисті зв’язки з керівництвом деяких міністерств та відомств РФ, у тому числі силових, а також безпосередньо співпрацює з Головою правління Сбербанку Росії з питань побудови російської системи переказів коштів за технологією «блокчейн». 

У рамках досудового слідства тривають процесуальні заходи щодо перевірки причетності вказаної особи до дій на шкоду суверенітету та територіальній цілісності України, а також встановлення інших співучасників протиправного механізму.