​На Житомирщині вперше відкриють базу лісового насінництва

На Житомирщині незабаром запрацює перша в області база лісового насінництва.

До її обладнання вже приступили в державному підприємстві «Радомишльське лісомисливське господарство».

Перші кроки до цього вже зроблено, – каже директор підприємства Іван Дмитренко. – В цьому році ми придбали та встановили в Краснобірському лісництві 2 холодильні камери загальним об’ємом майже 20 кубічних метрів.В одній зберігатиметься насіння хвойних, в другій – вже цього року зимуватиме маже 500 кг жолудя.

Нині жолудь зберігають «дідівським» методом: на зиму його закопують у яму, пересипаючи кожен шар піском.

У камерах постійно підтримується температура від 1,5 до 2 °С – в таких умовах насіння найкраще зберігається.

Тут же в лісництві облаштують ілабораторію для дослідження насіння на чистоту, схожістьта вологість. Ще в планах лісівників – придбання та запущення в роботу новітньої шишкосушарні. Зараз на подвірї лісництва готують для неї відповідне приміщення

Сьогодні лісогосподарські підприємства області користуються шишкосушарнями, побудованими півстоліття тому. «Така нині є і в нас, – каже Іван Васильович, – Ми звісно, її підтримуємо в належному стані. Але нова дозволить підвищити ефективність робіт із заготівлі насіння хвойних порід. Та й насіння матиме кращу якість, адже оптимальні умови зберігання у ній підтримуватимуться автоматично.»

На придбання холодильних камер лісгосп спрямував майже 100 тисяч гривень. Проте витрати ці – цілком виправдані, – вважають у підприємстві, бо це турбота про майбутні ліси, – інформує прес-служба управління.