На виборах у парламент Каталонії перемогли прихильники незалежності

Три партії, що виступають за незалежність Каталонії, отримали більшість — 70 з 135 місць — на виборах до місцевого парламенту.

Про це повідомляє Reuters.

Найкращий результат серед них показала партія «Разом за Каталонію», очолювана колишнім главою автономії Карлесом Пучдемоном. Нині він перебуває в Бельгії, оскільки влада Іспанії виписали ордер на його арешт.

За кількістю голосів на виборах перше місце зайняла центристська партія «Громадяни», яка виступає за єдність країни. Вона може претендувати на 37 крісел у новому парламенті.

Пучдемон, коментуючи результати виборів заявив, що «Каталонська Республіка перемогла монархію», передає El Espanol.

Він також закликав припинити дію ст. 155 Конституції Іспанії, яка дала центральному уряду право на силове вирішення конфлікту після референдуму.

«Із завтрашнього дня ст. 155 повинна бути припинена, політичні в’язні повинні бути звільнені, а у нас (він і його кілька соратників) повинні бути умови для повернення», — заявив колишній глава Каталонії.

Пучдемон також закликав «взяти до відома» результати виборів 21 грудня. Вони, на його думку, свідчать про те, що прем’єр Іспанії повинен змінити свій підхід до ситуації з Каталонією, «перейшовши до підходу політики».

21 грудня у Каталонії провели дострокові вибори до регіонального парламенту, оголошені після відсторонення уряду Карлеса Пучдемона.

27 жовтня Сенат Іспанії призупинив автономію Каталонії, застосувавши 155 статтю конституції. Таким чином у регіоні ввели пряме управління Мадрида. Статтю 155 застосували вперше з 1978 року.

Після цього Мадрид розпустив парламент та уряд Каталонії.

31 жовтня Конституційний суд Іспанії призупинив декларацію про незалежність Каталонії.

1 жовтня в Каталонії відбувся референдум про незалежність від Іспанії. Повідомлялося, що поліція Іспанії застосувала гумові кулі проти прихильників незалежності Каталонії. Прем’єр Іспанії Маріано Рахой відмовився називати голосування в Каталонії референдумом про самовизначення.