“​Невдалий старт, або як «допомагають» працювати новообраному голові громади”, – Віталій Юшкевич

“Не так давно у місцевій пресі Овруччини повідомляли хорошу новину: Словечанську загальноосвітню школу зробили опорною – за ініціативи голови облдержадміністрації Ігоря Гундича на ремонт закладу із Державного фонду регіонального розвитку виділено 2,6 мільйона гривень, ще понад мільйон дофінансовано із районного бюджету. Кошти спрямовано на перекриття покрівлі, яка вже була аварійною, заміну вікон та утеплення фасаду.

Департаментом архітектури та містобудування Житомирської ОДА було проведено тендерні торги, підрядником (переможцем торгів) визнано ТОВ «Будівельна компанія «Сучасні технології». І роботи розпочалися. Однак, не так, як хотілось би. Підрядник замовив профнастил, в надії, що замовлення буде виконано, «розкрив» дах школи, встановив гідробар’єр.

І ось тут розпочалося найцікавіше. Постачальник «загальмував» із наданням будматеріалів – раз; гідроплівка не була розрахована на велику і тривалу кількість опадів– два; і, для завершення картини погода встановилася дощова із мокрим снігом. Як наслідок – підтоплено третій поверх школи, навчальний заклад поніс збитки, дітей довелося відправити дочасно на канікули.

Голова адміністрації Юрій Дивинський, його перший заступник Володимир Гришковець та голова райради Віталій Китиця одразу ж по отриманню таких новин виїхали до Словечного, аби оцінити ситуацію та вжити невідкладних заходів. Сталося це 27 листопада в дообідню пору, керівництво району, застосувавши всі можливі засоби впливу, добилося-таки відвантаження необхідних матеріалів підряднику та залишили об’єкт лише тоді, як надійшла інформація, що профнастил для перекриття даху везуть за призначенням.

Що ж тим часом робить один із новообраних депутатів Словечанської громади (до речі, з інженерною освітою)? Кидається на допомогу? Повідомляє про ситуацію голові громади Володимиру Трикиші? Підказує, як вирішити проблему?

Куди там! Є суперефективний спосіб допомоги, надважливий засіб прояву депутатської діяльності – дзвінок на Урядову гарячу лінію. Рятуйте, мовляв, влада нічого не робить, школа на грані руйнації, діти лишилися поза навчальним процесом, ситуація критична!!!

Тільки чомусь забув шановний, що влада – це народ, той самий народ, який нещодавно на виборах довірив йому представляти інтереси громади, допомагати голові громади у вирішенні соціально-економічних та інших питань життєдіяльності рідної Словечанщини. А не наводити на цей народ туману, як круто він «розворушив» і Овруцьких, і Житомирських керівників. Бо ж до Словечного тієї ночі приїхав Ігор Гундич, голова облдержадміністрації, як то кажуть в народі, «дав на горіхи» представникам підрядної організації, от уже три дні поспіль робочі працюють з восьмої ранку до 24-ї ночі.

До речі, на сьогодні перекриття даху школи на завершальній стадії, окрім того, підрядника зобов’язали покрити усі збитки та відремонтувати пошкоджені дощовою водою класні кімнати. Справу буде доведено до логічного завершення. Але це не заслуга «депутата-телефоніста», а результат злагодженої роботи влади за непередбачуваних обставин.

І хочеться ще раз нагадати всім, хто обраний депутатами громад : вам висловили кредит довіри не для того, щоб грати у брудні політичні ігри, а для того, щоб спільно наводити лад та господарювати на рідній землі.”

Віталій Юшкевич, колишній учень Словечанської школи, громадський діяч