В Тетереві знову “гуляє” рівень води. Фото

Два тижні тому в Тетереві впав рівень води. 

З пішохідного мосту в Шодуарівському парку було добре видно облисілі берега річки метрів по десять-п’ятнадцять з кожної сторони, в деяких місцях і більше.

Спустившись вниз до річки, жахливий сморід бив в ніс, вода відступила, і в мулі виступили гори різного сміття – пластикові пляшки, і іржаві колеса, залізні баки, старі ящики.

Мешканці будинку, прилеглого до річки кажуть, що рівень води гуляє практично кілька разів щодня, опускається від тридцяти до п’ятдесяти сантиметрів, що небезпечно для екології, зокрема, риби і раків.

За словами місцевих рибалок, після цього починає хворіти риба.

Заступник начальника екологічної інспекції Сергій Зібалов каже, що з цим пов’язаний нестабільний рівень води в річці.

«Ми повинні розібратися в ситуації, інспектори повинні виїхати на місце. Сьогодні у нас є письмове звернення громадянина, і ми зобов’язані провести розслідування. З недавнього часу в нашій області почався бум в будівництві електростанцій. Електростанції мають можливість регулювати рівень води і цей факт не виключаю», – резюмував він.

На запитання, якої шкоди може завдати навколишньому середовищу нестабільність в рівні води, еколог відповів, що буде негативний вплив на живе середовище – птахів, риб, раків, в тому числі і водоплавної птиці, яка залишається у нас на зимівлю.

І в зв’язку з тим, що вода впала, на птицю можуть нападати ті ж бродячі собаки, крім цього ця ситуація сприятиме замулювання, і зрозуміло, що накопичення мулу несе запах смороду.

Місцеві жителі кажуть, що ця ситуація відбувається тривалий час, і в деяких місцях висохло до тридцяти-сорока метрів берега, і риба йде по каскаду в район паперової фабрики. І цей район залишається без риби і без раку.

Член житомирського міськвиконкому Андрій Дяченко каже, що будь-яке підняття і скидання води повинно узгоджуватися з відповідними органами – це, в першу чергу, екологічна інспекція,а також органи місцевого самоврядування.

В останні роки стало прибутковим використання зеленої енергії. Тому й не дивно, що ГЕС на Жуйка 12, пов’язане з ТОВ «Житомиркомунсервіс», зобов’язалося підтримувати в належному стані і зробити капітальний ремонт дамби, яка знаходиться за адресою: вул. Жуйка, 12. Крім того, компанія має власним коштом провести реконструкцію повітряної лінії електропередач «Дениші» і замінити трансформаторну станцію.

На місці співробітник і охоронець в одній особі показав журнал, де ведеться облік скидання води і також саму ГЕС.

Співробітник каже, що вода скидається раз на добу. Можливо, що коли дощ, сніг, води більше.

Сергій Форест