Житомирян запрошують на андріївські вечорниці

11 грудня (понеділок) у Житомирі о 15.00 в Житомирському обласному центрі еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді (проїзд акад. Тутковського 10) відбудуться Андріївські вечорниці.

У програмі: концерт, дівочі ворожіння, ігри та забави, обрядова гра “Кусання калети”, танці та чаювання.

Із собою взяти: гарний настрій, прийти у вишиванці, захопити чай та печиво.

У цей день молодь веселилась: дівчата готували смаколики та ворожили, а хлопці бешкетували, але за ті бешкети нічого їм не було. Потім збирались всі в одній хаті. Дівчата вже і на стіл накрили, і калиту (святковий корж) сховали. 

Хлопці повинні були вгадати де калита, але перед цим її викупити. Чим тільки не викуповували! Приносили і кота у мішку, і мишей за пазуху дівчатам кидали, і стрічки дарували. Всяке. Підвішували корж до сволока. Далі обирали Калетинського, давали йому в руки віхтя із сажею, адже завдання Калетинського охороняти калиту і смішити Коцюбинських. А Коцюбинським був кожен, хто сідав на коцюбу та їхав “калиту кусати”. 

При цьому не можна було сміятися, щоби “по писку не пописали”. Коцюбинському гурт загадував різне: пострибати, поспівати, півнем покричати. Якщо вдавалося все без сміху з боку Коцюбинського, він кусав. От нелегка то справа! Але якщо вкусив – будеш щасливий цілий рік. Після обрядової гри корж відв’язували і пригощались. Закінчувались вечорниці веселощами та танцями.

Саме так гуляли наші предки. Так будемо гуляти і ми.

Організатори: ГО “ЛА ДА” та Житомирський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.

Хороводи за підтримки ГО “Роднік”.

т. 097-950-47-17 або 063-01-88-120 Ладаслава