​Житомирські митці на літературному конкурсі на Львівщині. Фото

Культура

IV Всеукраїнський літературний конкурс імені Леся Мартовича, приурочений 102-річниці пам’яті письменника, протягом 11 і 12-го лютого відбувався у Жовкві на Львівщині. У ньому взяли участь 100 поетів та прозаїків з 18 областей України, в тому числі й 24 члени Національної Спілки письменників України. 

Всього на конкурс надійшло 210 творів, серед яких було обрано кращі неупередженими експертами. Перед церемонією нагородження учасники мали нагоду ознайомити жовківчан зі своїми книгами на виставці-ярмарку та відвідати село Монастирок, де похований Лесь Мартович. 

Дорогою до Монастирка засновниця свята, начальник відділу культури Жовківської РДА Галина Фесюк розповідала гостям про історію краю та його особливості: наприклад, один із відрізків шляху до Монастирка у свій час був злетною смугою, а біля дороги стоїть памятник авітору Петру Нестерову та його фігурі вищого пілотажу «мертвій петлі», у селі Лавриків знаходиться криниця із твору Івана Франка «Лис Микита» та багато інших цікавинок.

Після панихиди гості заходу прибули до Жовкви на урочисту церемонію нагородження. 

Високі відзнаки отримали представники Житомирщини, зокрема лауреатами конкурсу стали житомирська письменниця Світлана Соболевська та композитор Олесь Коляда з Бердичева. 

У різних номінаціях дипломи та грамоти отримали письменник Віктор Васильчук з Коростеня, Петро Кухарчук (Ладо Орій) з Житомира, Валерій Хмелівський з Бердичева, Євгенія Юрченко з смт. Головино (Черняхівський район), Світлана Столярчук з Бердичева, Тетяна Щавінська з Чуднова та Михайло Плосковітов з Пулинів. 

Поспілкуватись і послухати твори інших митців слова вони змогли на круглому столі після отримання відзнак і святкового концерту, де брала участь Джейн Зібер – оперна співачка з Великобританії. А наступного дня представники Житомирщини виступали у школах та бібліотеках Жовківщини і повернулись додому, сповнені нових вражень та задумів.