Хорватія зацікавлена у мирній реінтеграції окупованих територій України

Політика

Україна та Хорватія посилюють соціальний діалог, передусім у питаннях вирішення справ ветеранів, реабілітації біженців та відновлення територіальної цілісності. Про це йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з Міністром праці та пенсійної системи Республіки Хорватія Марко Павічем, повідомляє Урядовий портал.

«Ми зацікавлені у вивченні унікального досвіду Хорватії у мирній реінтеграції тимчасово окупованих територій. Одним з наших пріоритетів є розбудова інституційних та законодавчих рамок для управління допомогою вимушено переселеним особам», – сказав Прем’єр-міністр України.

Крім того, учасники зустрічі обговорили питання соціалізації ветеранів війни та створення необхідних умов для того, щоб вони ставали повноцінними учасниками ринку праці.

«Дякую, що можемо розвивати наші відносини у сфері праці та соціальної допомоги та у сфері зайнятості, щоб співпраця між нашими країнами розвивалася ще більш інтенсивно. Ми розуміємо, що зараз відбувається у вашій країні. І повністю підтримуємо вас у питаннях територіальної цілісності та нелегальної анексії Криму. Хочемо надати вам усю можливу підтримку», – наголосив Марко Павіч.

Під час візиту було підписано Меморандум про співпрацю між Міністерством соціальної політики України та Міністерством праці та пенсійної системи Хорватії.

У червні 2017 року Україна і Хорватія підписали план взаємодії спільної робочої групи щодо співпраці в реінтеграції тимчасово окупованих територій. План взаємодії визначає пріоритетні завдання співпраці, серед яких – вивчення досвіду хорватської сторони з питань реінтеграції окупованих територій та повернення біженців, відновлення довіри населення та відбудови інфраструктури, залучення міжнародної допомоги, соціального забезпечення на реінтегрованих територіях.