2 слова про будинок Трібеля

Без категорії

Доля цього будинку – наочний приклад того, як історія розвивається по спіралі. Триповерховий цегляний будинок в неоготичному стилі був побудований на початку ХХ століття купецької сім’єю Трібель. Іван Трібель і його син Гіляров володіли фабрикою, яка виготовляла лайкові рукавички і поставляла свої вироби, в тому числі, їх високості – князям імператорської крові.

Про це пише блог Заметки о Житомире.

З середини XIX століття слово Житомир було маркером якісних шкіряних рукавичок більш, ніж зараз є синонімом якості шкарпеток. Якщо останнє швидше вдала маркетингова легенда, то житомирські рукавички фабрики Трібель, Шнель, Кравчінського були дуже відомі, а продукція мала широке поширення. Як і шкіряне виробництво в цілому. Хто знає, як би все склалося, якби не події 1917-го року, подальша націоналізація, державна монополія на засоби виробництва і планова економіка майже на сторіччя. Можливо, що імена житомирських фабрикантів цінувалися б не менше, ніж Birkin або Louis Vuitton.

Але, сталося те, що сталося, і почався радянський період в історії Житомира та України. Існує байка про те, що з балкона на другому поверсі будинку Трібеля виступав Лев Троцький. А ось, що достеменно відомо, так це те, що в цій будівлі розташовувалися редакції газет «Робітник» і «Радянська Волинь», в яких з 1928-го по 1934-й рік працював літературним редактором український драматург Іван Кочерга. В цей період він написав п’єси “Алмазне жорно” і “Свiччине весiлля”, перекладені на багато мов світу. У післявоєнні роки в будівлі розміщувалися різні радянські організації, міськком комсомолу і відділення міліції.

Тепер, через століття, ми з вами живемо у вільній країні. Зрозуміло, що за кілька десятиліть ми ще не відновили все втрачене. Але історична пам’ять місць дає про себе знати. У будівлі з’явився власник. І ця знакова будівля на перехресті Михайлівській і Лятошинського знову стала «прибутковим будинком». Замість різних владних комітетів зараз тут центр розвитку місцевого самоврядування, на місці контор – офіси, а замість винного льоху Кам’янського незабаром відкриється ресторан. Функція будівлі набуває своєї повноти.

На фасаді цієї будівлі Ви не побачите зовнішніх блоків кондиціонерів та інших артефактів. В найближчий час, після оформлення відповідних паперів, почнеться оновлення першого поверху в історичному контексті. Будівля отримала ефектну нічну підсвітку. Можна сказати, що це неформальна, але фактично нова «візитка» міста. Саме так – будинок Трібеля на пішохідній вулиці Михайлівській в Житомирі.

Нічні фото з дрона © Вадим Кодубовский (Vadim Kodubovsky).