Медиків Житомирщини починають вчити відношенню до пацієта, як до клієнта

Суспільство

Впровадження медичної реформи передбачає зміну якості надання послуг, тобто клієнтського сервісу, для фахівців громад – це нова сфера роботи. 

Саме тому 18 квітня у Житомирському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою U-LEAD з Європою та Мінрегіоном, відбувся круглий стіл на тему «Практика сімейного лікаря, як одиниця надання послуг. Клієнтський сервіс».

«Реформа надає масу можливостей для розвитку закладів охорони здоров’я, якими потрібно навчитись користуватись. Наприклад, як заробляти сільській амбулаторії на туристах? Або як отримувати прибуток від обслуговування не місцевих громадян? Потрібно пройти всі етапи реформування – юридичні зміни, автономізація, формування штату фахівців, впровадження медичних інформаційних систем. І після цього ви зможете отримати всі переваги від реформи», – наголосив Олександр Зарицький, начальник обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики.

Крім того, на круглому столі учасники обговорили проблематику діяльності сімейного лікаря. Сьогодні триває підписна кампанія угод з надання медичної послуги сімейними лікарями і в громадах у цьому процесі вже є значний прогрес. Хоча і проблем, саме із кадровим забезпечення вистачає.

«Населення громади близько 6 тисяч, у нас є на цю кількість сімейні лікарі, але ми їх маємо утримати в громаді, адже є немісцеві. Тому ми працюємо над створенням гідних умов для роботи та життя в громаді. Це надважливо мати гарних фахівців, які надають якісні медичні послуги на місцях», – розповів Сергій Коцур, голова Білокоровицької ОТГ.

У громадах Житомирщини сьогодні готові підтримувати лікарів для того щоб медики лишались у громаді. Зокрема у Баранівській, Квітневій та Білокоровицькій громадах надали медикам службове житло. Також на круглому столі обговорили нюанси формування клієнтського сервісу, який формуватимуть в закладах ОТГ.

«Гарне обслуговування забезпечує досвід, який відповідає очікуванням пацієнтів. Таким чином збільшується кількість лояльних клієнтів. Погане обслуговування може генерувати скарги та привести до втрати пацієнтів, які можуть піти до іншого сімейного лікаря, або взагалі до іншої амбулаторії», – наголосив Олександр Зарицький, начальник обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики.