Журналістський ліс-9 на Житомирщині: червоний дуб в Лугинському держлісгоспі. ФОТО

Суспільство

Ділянку червоного дуба й сосни посадили вчора журналісти Житомирщини на території Степанківського лісництва Лугинського Держлісгоспу АПК.

Разом із працівниками лісництва, лісничим лісництва Ярославом Стужуком, а також директором лісгоспу Ігорем Бегійовичем представники засобів масової інформації посадили 1700 сосен та дубів.

Цьогорічна ділянка для журналістів вже 9-та – наступного року акція “Журналістський ліс” організована прес-службою обласного управління лісового і мисливського господарства Житомирщини досягне 10-річного віку. Щороку журналісти висаджують ділянку лісу в новому лісгоспі і вже у половині лісгоспів Житомирщини ростуть сосни, дуби, модрини, посаджені у рамках цієї акції.

Журналісти, які виїжджають на ці посадки, кажуть, що така праця благодатна для душі, адже піклування про довкілля – це екологічний світогляд – саме те, що передасть цю землю нащадкам у достойному вигляді. Звісно, через журналістів проходить величезна кількість інформації про екологічні катастрофи у тому числі й через недбалість людей, або цілеспрямовану злочинну діяльність, від чого страждає природа. Дуже багато матеріалів виставлено у ЗМІ за останні роки з ілюстраціями руйнувань природи від діяльності з видобутку природних копалин –  піску, каміння, крадіжок лісу, забруднення водойм. Зрозуміло, що окрім подачі того, що відбувається – негативу – хочеться хоча б частинку своїх зусиль направити на фізичне відновлення природних ресурсів.

Лісгоспи з радістю зустрічають журналістів, так як їм цікаво передати інформацію про себе, свою справу, показати свої зусилля, адже похвала – це не те, на що орієнтуються ЗМІ, але, об’єктивно, є і позитивні речі, які заслуговують на висвітлення.

Цього року день, вибраний для садіння співпав з Днем Чорнобильської трагедії. «І це є символічним, – переконана Олена Денисюк, кореспондент газети «Час+», – адже ми сьогодні садимо ліс на землі, яка постраждала від цієї страшної аварії. Сподіваємося, що це буде нашим маленьким внеском у відродження цього краю.»

Аби садіння проводилося професійно та сінці добре прижилися – журналісти садили їх в парі з лісівниками. А лісничий Степанівського лісництва Ярослав Стужук поділився з гостями секретами: «Дуб червоний гарно себе почуває на таких грунтах, однак не варто нехтувати правилами садіння. Особливо слідкуємо, щоб біля кореня не було повітряної подушки – це для приживлюваності молодого дерева  велика перешкода.»

Не лише доброю традицією, а життєвою потребою стало щорічне садіння лісу для редактора інтернет-видання «Репортер» Сергія Фещенка: «Я вдячний лісівникам за те, що дають мені таку можливість – взяти участь у створенні лісу для майбутніх поколінь».

«Фактично, сьогодні ми вже завершуємо весняне садіння лісу, –  каже директор ДП «ЛДЛАП «Лугинський держлісгосп АПК» Ігор Бегійович.  – Отож вдячні журналістам, що не лише цікавляться проблемами лісівників, а й готові докласти рук у прямому розумінні слова, аби наш край був багатим лісами.    Для цієї ділянки ми обрали садивний матеріал сосни звичайної і дуба червоного. Червоний дуб, а його ще називають канадським, має вік стиглості 60 років, на відміну від звичайного, який досягає зрілості у 100-120 років. Крім того, червоний більш стійкий до ураження шкідниками і до нинішніх кліматичних умов. Та і в протипожежному плані стане своєрідною буферною смугою для хвойних насаджень.»

Отож, журналісти, які садили вчора ліс в Степанківському лісництві Лугинського Держлісгоспу АПК запрошують своїх колег долучитися до наступної 10-ї ювілейної посадки лісу, а читачів нашого сайту ми агітуємо за екологічну свідомість та інвестування своїх сил у благородні справи.