Мій дід не тримав на них зла, – Коцюбко

Без категорії

“Хочу привітати нечисленних ветеранів і величезну армію дітей, онуків, правнуків, родичів воїнів, які здобули Перемогу у Другій світовій війні.

Житомирщина всіяна братськими могилами наших предків. У кожному місті, в кожному селі, в кожному хуторі стоїть пам’ятник нашим загиблим захисникам.

2600 церков було зруйновано в Україні нацистами.

6 мільйонів людей було викрадено в Німеччину на рабську працю. Була вивезена вся велика рогата худоба.

Українці, перебуваючи у складі СРСР, спільно з американцями і англійцями здобули перемогу над нацизмом.

Наші з вами предки – воїни і діти війни, в післявоєнні роки відбудували наше місто житловими будинками, в яких ми живемо, заводами, театрами, греблями, обласними телерадіокомунікацями, заново протягнули газ, воду, електрику.

Мій дід був кавалеристом під час Другої Світової Війни, отримав три поранення, звільняв від нацизму Європу. Після закінчення війни він з родиною жив на Корбутівці. На місці теперішнього Ремзаводу в післявоєнні роки розміщувався табір військовополонених німців. А так як сім’я мого діда жила поруч, то полонені постійно просили у них їжу. І моя мама, будучи дитиною, підгодовувала полонених – приносила їм хліб. І дід не забороняв їй це робити.

Я так розумію, що дід не тримав на них зла. День примирення для наших солдатів-захисників Батьківщини настав відразу ж після закінчення війни.

А ось День Перемоги – це свято Переможців.

І ми є спадкоємці Переможців. Ми, внуки, правнуки наших Героїв.

З Днем Перемоги!

7 травня о 02:41 (за середньоєвропейським часом) начальник Оперативного штабу ОКВ генерал-полковник Альфред Йодль підписав Акт про капітуляцію нациської Німеччини, як представник вермахту. Капітуляцію приймали: від англо-американської сторони генерал-лейтенант армії США, начальник Головного штабу Союзних експедиційних сил Вальтер Беделл Сміт, від СРСР — представник Ставки Верховного Головнокомандування при командуванні союзників генерал-майор Іван Суслопаров. Також Акт підписав заступник начальника Штабу національної оборони Франції бригадний генерал Франсуа Севез як свідок. Капітуляція нациської Німеччини вступила в силу 8 травня о 23:01 (за середньоєвропейським часом). Документ був складений англійською мовою, і тільки англійський текст визнаний офіційним.

Олександр Коцюбко