Політики та активісти Житомирщини вимагають негайного ухвалення виборчої реформи

Суспільство

15 травня у Житомирі представники політичних парій «Громадянська позиція», «ДемАльянс», («Народний контроль», «Рух Нових Сил», «Самопоміч», «Свобода», «5.10», ) разом із активістами ГО “Центр UA”, ГО «Інститут республіка», ГР «Хвиля», ГО «Молодіжна фундація європейських ініціатив» закликали Парламент ухвалити в другому читанні та в цілому проекту Виборчого кодексу (№3112-1), що передбачає проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.

Всеукраїнська акція “Ні! Виборам за законом Януковича” відбулась 15 травня на центральних площах усіх обласних центрів України, а 17 травня – проходитиме в Києві під Верховною Радою.

Близько сотні учасників акції вимагали скасувати корумповану виборчу систему та перейти до пропорційної системи із відкритими регіональними списками (законопроект № 3112-1).

Партійці та активісти Житомирщини вважають, що нові виборчі правила дозволять обирати не лише партію, але й конкретних кандидатів в цій партії, тим самим формуючи список із людей, що мають довіру.

Партійці зазначили, що минуло 7 місяців з моменту ухвалення виборчої реформи в першому читанні. На сьогодні представники робочої групи з розгляду правок до Виборчого кодексу опрацювали тільки 10% правок відповідно до поданих 4500. Аби вибори в 2019 році відбулись за якісно новою системою, Парламент має терміново доопрацювати та фіналізувати текст кодексу для розгляду в сесійній залі.

Політики Житомирщини наголошують, що Україні необхідно скасувати корупційну мажоритарну складову виборчої системи, ухваленої в інтересах та на догоду Віктору Януковичу.

«Десятиліттями в Україні формувалася ганебна практика, коли перемагали не кандидати, а піраміди. Досі ніхто серйозно не покараний і за підкупи виборців, які стали буденним явищем, яке поглиблює суспільно-політичну кризу. Цей закон Януковича має піти в небуття, аби утвердити справжні демократичні традиції», депутатка Житомирської обласної ради від «Об’єднання «Самопоміч» Олена Галагуза.

У партії “ДемАльянс” переконані, що мажоритарна складова нинішньої змішаної виборчої системи повністю дискредитувала себе. Вибори на округах стали символом політичної корупції, приниження громадян та дискредитації ідеї виборів, як можливості оновити політичну еліту. Навіть якщо нинішня влада не змінить виборче законодавство, що обіцяла у своїй коаліційній угоді, це зробить наступна влада. Задля цього ДемАльянс веде активні переговори з партіями Самопоміч, Громадянська позиція та іншими здоровими опозиційними політичними силами“, — зазначив голова Житомирського обласного осередку партії “Демократичний Альянс” Владислав Пучич.

Так само варто відмовитись від закритих партійних списків, прохідні місця в яких продаються здебільшого кандидатам з Києва –вони не відстоюють інтереси громадян усієї країни.

«Крім скасування сумнозвісної мажоритарки Кодекс унеможливлює лідерам партій торгувати прохідними місцями в партійних списках, надає перевагу областям, в яких на вибори прийшло більше виборців, а не за кількістю в них формально зареєстрованих. 17 травня маємо їхати під Верховну Раду спонукати депутатів розглянути нове виборче законодавство в другому читанні і добиватись чесних і прозорих правил для виборів всіх рівнів», – лідер житомирського осередку «АвтоМайдан» Іван Єщенко.

«Народний контроль підтримує ініціативу щодо ухвалення Виборчого кодексу. Відкриті виборчі списки – це одна з принципових вимог нашої партії. Зокрема, ми вважаємо, що прохідний бар’єр має бути 2%. Це допоможе молодим партіям, які не мають фінансування потрапити до Ради», – наголосив у своєму виступі Сергій Касянчук,  помічник народного депутата Дмитра Добродомова.

Змінити виборчу систему обіцяв Петро Порошенко, коли балотувався на посаду Президента України в 2014 році, кажуть співорганізатори акції. Ухвалити новий виборчий закон з пропорційною системою та відкритими списками також зобов’язалися народні депутати чинного парламенту в Коаліційній угоді.

«Рух Нових Сил підтримує цей закон і виборює його ухвалення. Але нам не потрібна тільки зміна людей у владі, тільки зміна влади. Нам потрібна зміна системи. Для цього ми повинні відстоювати свої права. І тоді наші брати і сестри повернуться, будувати щасливу, сильну, вільну країну», – сказав Віктор Котвицький, представник політичної партії «Рух нових сил Михайла Саакашвілі».

«Україна потребує кардинальних змін у виборчому законодавстві, в першу чергу це відкриті списки. А по друге — впровадження електронного голосування та технологій на основі блокчейн, що зробить вибори прозорими та чесними», – зазначив Павло Шупіков, голова Житомирської міської партійної організації політичної партії “5.10”

Щоб нагадати депутатам про їхні зобов’язання, ініціатори акції зареєстрували звернення до Житомирської облради з проханням, щоб обласна рада звернутися до Верховної Ради України з вимогою негайно прийняти в цілому проект Виборчого кодексу (законопроект № 3112-1) та встановити пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками.

“Сьогодні, 15 травня, вдалося зібрати 61 підпис під зверненням до Житомирської обласної ради. Ми вимагаємо, щоб обл.рада на черговій сесії, яка відбудеться 31 травня проголосувала за звернення до Верховної Ради України. Впевнений, що громадськість та представники політичних партій будуть пильно спостерігати за голосуванням депутатів. Звичайно, я свідомий того, що це лише перший крок до зміни виборчого законодавства, мають бути і будуть наступні”,— підсумував координатор ГО “Центр UA” у Житомирській області Сергій Яцик.

Вже 17 травня на площі Конституції в Києві народні депутати, представники політичних партій, активісти з усієї країни звернуться до Парламенту з вимогою негайного доопрацювання та ухвалення виборчої реформи.