Важливо підвищувати авторитет і престиж робітничої професії у суспільстві, – Ширма

Суспільство

Голова обласної ради Володимир Ширма у третій, завершальний, день Форуму місцевого розвитку, які триває у м. Трускавці, під час тематичної панельної дискусії висловив власні думки щодо розвитку професійно-технічної освіти в Україні.

У ході дискусії, яка відбулась за участі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, обговорено концепцію розвитку професійно-технічної освіти в Україні, її сильні та слабкі сторони, особливо у контексті ролі органів місцевого самоврядування у забезпеченні якісних передумов надання освітніх послуг. Також було презентовано польський досвід трансформації професійно-технічної освіти шляхом пристосування пропозиції освіти до вимог ринку праці.

На думку Володимира Ширми, у професійно-технічній освіті необхідно розвивати  дуальну систему навчання, коли студент одночасно отримує теоретичні та практичні знання.

«Дуальна система передбачає, що підготовкою молодих фахівців займаються одразу два заклади – навчальний і підприємство. Навчальний процес має бути організований так, що студент спочатку отримує базові теоретичні знання, а далі він проходить практику на підприємстві, з яким навчальний заклад уклав угоду. При цьому його праця оплачується підприємством. Вкрай важливо, аби підприємства тісно співпрацювали з навчальними закладами, які готуватимуть свої навчальні програми згідно з потребами роботодавців, а учні мали можливість проходити виробничу практику із подальшим працевлаштуванням», – сказав Володимир Ширма.

Також він наголосив на тому, що навчально-матеріальна база багатьох закладів доволі застаріла і не встигає за технічним прогресом, тому її потрібно оновлювати.

«Належний рівень підготовки конкурентоспроможного робітника можна забезпечити тільки на високоефективному обладнанні. Тому матеріально-технічна база закладів має постійно оновлюватись. Для цього необхідно стимулювати роботодавців, які б впроваджували сучасні виробничі технології у навчально-виробничий процес, допомагають оновлювати матеріально-технічну базу закладів», – наголосив очільник обласної ради.

Підсумовуючи, Володимир Ширма зазначив, що однією з найсерйозніших проблем професійно-технічної галузі є відсутність мотивації до професійної праці, тому вкрай важливо підвищувати авторитет і престиж робітничої професії у суспільстві.

1aaafor22

1aaafor25

1aaafor26

1aaafor27

Прес-служба обласної ради