У Малинівці Малинського району відбувся фестиваль малини

Культура Суспільство

Українська малина – на лідерських позиціях в Європі, потіснивши традиційних постачальників.

У нашій країні є своя столиця малини – Малинівка у Малинському районі на Житомирщині, де цими вихідними відбувся фестиваль, присвячений цій ягоді, – перший в Україні. Його організатори у такий спосіб зафіксували непересічну подію – лідерство українських постачальників малини на європейському ринку.

Понад тисяча осіб зібралася на Фестивалі малини у Малинівці. Гості приїхали не лише з навколишніх сіл, а й з Житомира та навіть Києва. Виступи на сцені, дитяча зона та, зрештою, головна страва – малиновий борщ, а на завершення свята – нічна дискоте

Військово-польова кухня з духмяним рожевим варивом магнітом приманювала до себе гостей фестивалю малини. Три години головний кухар фестивалю Ксенія Марценюк та її помічниці-студентки черпали малиновий борщ із казана та розливали по півлітрових одноразових стаканах. Малиновий борщ треба пити — він рідкий і теплий. І хоч була спека, стакани буквально розмітали. Дехто підходив три-чотири рази.

“Рецепт малинового борщу привезли на Малинщину у ХІХ столітті чеські колоністи. В гарячій воді виварюють яблука, згодом додають малину. Потім воду зливають, а масу “блендерують” або пропускають через сито. Додається напівсолодке вино, гвоздика, коріандр — за смаком. Я творчо доповнила рецепт і додаю шматочки дині”, — каже Ксенія Марценюк, викладач кухарської справи Малинського профліцею.

За смаком борщ нагадує пікантний кисіль. Або — густий глінтвейн. Добре тонізує. 300 літрів страви розійшлися за три години.

Організатори фестивалю задоволені. Людей зібралося дуже багато, як для звичайного поліського села, каже сільська голова Малинівки Наталія Парфіненко.

Спочатку сільрада хотіла організувати ярмарок. Затим вирішили встановити сцену і запросити артистів. А потім задумалися про цілий фестиваль.

Назва села і сусіднього райцентру самі підказали фестивальну тематику — малина! Ідею підтримали місцеве агропідприємство “Малинівське” та ягідне господарство-розплідник.

“Відродження традицій та організація гарного дозвілля для людей – це одне із наших основних завдань. Приємно, що село живе, хоче проводити тут фестивалі та запрошувати гостей з усієї області. Перший фестиваль малини – це велика подія не лише для села, а й для нашого району. Сподіваюсь, що фестиваль стане традиційним для Полісся”, – пояснює керівник ягідного господарства Володимир Дмитрієв.

Організатори “виставили” гостям 10 відер свіжої малини. Під сцену підігнали цілу вантажівку сортових малинових саджанців. Ними нагороджували учасників конкурсів. А згодом роздавали всім охочим.

Місцеві жителі на диво творчо підійшли до свята. Частували гостей малиновими пирогами, вареннями, пиріжками, шарлотками, тістечками. Хтось продавав за невеликі гроші, хтось щиро віддавав за “дякую”.

Оксана Карпенко приїхала на фестиваль торгувати пиріжками й ватрушками. Просить по 8 грн, але “уступає постійним клієнтам”, сміється жінка. Зізнається, що насправді працює сейсмологом, а кулінарія — її хобі.

“Продаю на ринку кров’янку та випічку власного виробництва. Перед фестивалем три ночі не спала, готувалася. Розмели!”, – показує жінка на порожні картонні коробки.

Найбільше фестивалю раділи діти. Гірки, батути, пісенні конкурси, малинові тістечка — якби не гучна музика, дитячий галас чули б і в сусідньому Малині.

Надвечір до сцени почала підтягуватися молодь. Ведучі оголосили про дискотеку. А старші пішли розбирати по хатах малинові саджанці.

“Малину вигідно вирощувати і продавати. У нас працюють підприємства з переробки та заморозки ягід. Продукцію експортують  закордон. Вирощування ягід може дати місцевим людям хороший дохід і постійну зайнятість. Молодь не їхали би світ за очі на заробітки, планували своє життя тут. Громада багатіла би, розвивалася. Малинівка — чудове місце для життя. Тут чиста природа, привітні люди. До Києва — година-півтори їзди “Варшавською” трасою або поїздом. Усе є для життя”, – пояснює керівник агрогосподарства “Малинівське” Сергій Кучинський.

Організатори вирішили, що фестиваль малини буде щорічним та обіцяють нові малинові рекорди наступного року. Фестиваль проходитиме в останню суботу липня в селі Малинівка Малинського району Житомирської області. Дістатися до Малинівки можна звичайним поїздом-електричкою з Києва, Житомира, Коростеня.