У Житомирі вшанували постать Олега Ольжича

Суспільство

З нагоди 111-ї річниці від дня народження у Житомирі вшанували українського поета, публіциста, політичного діяча та археолога Олега Ольжича (Кандибу).

До дня народження Олега Ольжича в Житомирській обласній бібліотеці, яка носить ім’я діяча, відбувся захід, під час якого присутнім розповіли про життєвий та творчий шлях Почесного громадянина Житомира та показали відео про те, як створювалася графічна композиція з портретом Олега Ольжича. Автор стінопису — житомирська художниця Анастасія Савенець.

Також у рамках заходу відбулися презентація відтворення кераміки та малюнків Доби трипільської культури та книжкова виставка, підготовлена співробітниками бібліотеки, пише сайт міської ради.

Для гостей виступили  виконавці патріотичної  авторської пісні, Житомирського осередку «Пласт».

Олег Ольжич народився в Житомирі 21 липня (8 липня ст. ст.) 1907 року. Батько — відомий поет та письменник Олександр Іванович Кандиба (псевдонім Олександр Олесь), мати — Віра Антонівна Свадковська, гімназійна вчителька.

Родина в 1912–1919 жила заможно та мешкала в дохідному будинку Файбишенко на Новій будові, вул. Антоновича, 64/16, (на розі вул. Антоновича (Горького) та Івана Федорова). Будинок вцілів, але знаходиться в аварійному стані.

Творча спадщина Олега Ольжича кількісно невелика, але значима своїм духовним зарядом, вона характеризується великим діапазоном тем і сюжетів, починаючи від доісторичних часів і закінчуючи сучасністю. Феномен цієї людини, поета і вченого слід розглядати лише в сукупності, у тісному зв’язку життя і творчості з його трагічною смертю.

Сьогодні в Україні виходять книги з творами Олега Ольжича, поставлений біографічний фільм «Я камінь з Божої пращі», його ім’ям названо одну з київських вулиць. Ця видатна і постать заслуговує і увічнення його пам’яті меморіальною дошкою в Целенбау, де Ольжич був замучений. Інші народи вшанували своїх мучеників, повинні це зробити і українці.

У 2016 році присвоєно звання «Почесний громадянин міста Житомира» (посмертно).