А у Вас є кадастровий номер?

Без категорії

Міністерством Юстиції України днями ввело в дію постанову, згідно якої продаж приватного сектора буде переоформляти лише за наявністю кадастрового номеру на землю, а не як раніше, коли бралася довідка з Земельного департаменту про те, що ділянка не приватизована.

А саме: згідно, статті 377 Цивільного кодексу України та статті 120 Земельного кодексу України особа, яка придбала приватний будинок або приміщення (крім багатоповерхового будинку), переходить в право власності і право використання земельної ділянки тільки за умови наявності кадастрового номера на вказану земельну ділянку, на якому розміщений житловий будинок.

Згідно статті 364, 367 Кодексу, кожен з власників має право на виокремлення його частки власності. Якщо раніше на продаж цілого будинку був потрібний кадастровий номер, а при продажу частин, як вище зазначено, досить було довідки, то сьогодні на кожну частину будинку з прилеглою ділянкою зобов’язаний бути кадастровий номер.

Хочу зауважити, в Житомирі більше половини таких об’єктів, що продаються з земельними ділянками, не маючи кадастрових номерів. І як людині продати або подарувати власність?

Та ніяк, поки не приведеться документація в порядок, (а це за сьогоднішніми умовами, досить не дешево), об’єкт не буде проданий. Можливо, людині потрібні терміново гроші, наприклад, на лікування – або вмирай, або продавай лихварям за копійки.

На мій погляд, якщо держава ввела відповідні вимоги, хай би вона одночасно і спростила, згідно європейських принципів отримання дозвільних документів протягом лічених годин.

Не здивуюся, якщо і при продажу квартири в багатоповерхівці можновладці зажадають кадастрові номери на прилеглий дворик. Мовляв, ви тепер господарі прилеглої території, ось і платіть за землю під багатоповерховим будинком, і за дворик поруч.

Але це, можливо, ще попереду. У Земельному департаменті мені не на камеру пояснили, що процедура отримання кадастрового номера буде тривати не один місяць, плюс, після рішення сесії про присвоєння кадастрового номера, ще потрібно буде 14 робочих днів, щоб отримати реєстрацію.

Пов’язую ці нововведення з підготовкою до продажу землі в Україні.

На мій погляд, бюрократична тяганина призведе до чергового витка корупції в ДЗК, а з бідного українця продовжуватиму дерти три шкури.

 

Сергій Форест

Редакція може не розділяти позицію авторів розділу “Авторська колонка”

Автори розділу “Авторська колонка” несуть відповідальність за достовірність наведених фактів