У Житомирі встановлять меморіальну дошку росіянину, який намагався зупинити єврейський погром

Суспільство

15 серпня, члени виконавчого комітету житомирської міської ради надали згоду на встановлення меморіальної дошки Блінову Миколі Івановичу на фасаді будівлі по вулиці Київській, 1 у місті Житомирі та затвердили ескіз меморіальної дошки.

Про це повідомляє сайт міської ради.

Директор департаменту містобудування та земельних відносин міської ради Ігор Блажиєвський повідомив, що власник будівлі, де буде встановлено меморіальну дошку – Житомирське учбово-виробниче підприємство Українське товариство глухих – надало згоду на її встановлення. Розмір дошки – 500*700*35, матеріал – чорний граніт, текст присвятного напису: “Блінов Микола Іванович. Праведник України. 6(19).12.1981 – 24.04 (7.05).1905. Студент. Загинув на цьому місті, захищаючи євреїв Житомира від погрому”.

Блінов Микола Іванович – народився 6 грудня 1881 року у місті Житомирі. Під час навчання в Житомирській гімназії брав активну участь у громадському житті. Пізніше був виключений із Київського університету за революційну діяльність, після чого переїхав до Женеви, де продовжив навчання. Член бойової організації соціалістів-революціонерів. На початку 1905 року Микола Блінов повернувся на батьківщину. У квітні в Житомирі почався єврейський погром. 24 квітня Микола Блінов вийшов до погромників та був вбитий натовпом. Тіло Миколи Блінова було знайдено його матір’ю в морзі єврейської лікарні серед 18 жертв вуличних боїв.