Томос – це фактично ще один Акт проголошення Незалежності України, – Порошенко

Україна

Президент Петро Порошенко наголосив на важливості посилення єдності в нашій країні та підкреслив, що сприятиме цьому створення Єдиної Помісної Православної Української Церкви.

При цьому він зазначив, що екзархи Вселенського Патріарха, які прибули до Києва, вже повідомили, що процес надання автокефалії Україні виходить на фінішну пряму, повідомляє сайт ЖОДА.

«Сказали це публічно. Я не знаю, коли саме ухвалять Томос і коли його привезуть до Києва. Але точно впевнений, колесо цієї історії ми розкрутили так, що повернути назад його вже ніхто не зможе», – наголосив Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді з Посланням «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2018 році».

Президент нагадав, що ще сто років тому питання автокефалії було поставлене на порядок денний державним проводом Української Народної Республіки. 27 років тому Україна відновила свою боротьбу за автокефалію, але «вирішальними стали останні чотири роки спочатку тихої і кропіткої, а тепер вже публічної дипломатії, в тому числі із вашою, шановні народні депутати, допомогою».

«Як і велить Святе Письмо, ми з вами точно не будемо поклонятися чужим богам. І у внутрішні справи церкви не буде втручатися держава, особливо іноземна держава. Чому вони так б’ються за це? Бо імперія втрачає один із останніх важелів впливу. Томос – це фактично ще один Акт проголошення незалежності України», – сказав Президент.

«Для нас власна церква – гарантія духовної свободи. Це – запорука суспільної злагоди», – додав він.

Президент підкреслив, що він гарантує, що держава поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність з Російською православною церквою.

«І називати її так само і будемо для того, щоб полегшити розуміння. Але в той самий час я гарантую, що держава захистить, і не треба їх лякати, права тих священиків і мирян УПЦ Московського патріархату, які добровільно приймуть рішення вийти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити Єдину Помісну Православну Українську Церкву», – сказав Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що значення Томоса виходить за межі України. «Це – падіння Третього Риму як найдавнішої концептуальної заявки Москви на світову гегемонію. Тут, на наших теренах, вирішується і майбутнє світового православ’я. Його з росіянами ми теж розуміємо абсолютно по-різному, і це ще одна з причин, чому нам з росіянами не по дорозі. У них церква – так звана скрепа авторитарного режиму. А ми як найбільша православна країна Європи продемонструємо, як органічно в одному національному організмі уживаються християнство східного обряду і демократія», – зазначив Петро Порошенко.