“Не платити податки – не патріотично!”, – перший заступник начальника ГУ ДФС у Житомирській області Віктор Лілик

Суспільство

“Не платити податки  а ососбливо в умовах війни, не лише злочинно, а й не патріотично!”, – таку думку під час прес-конференції у Житомирі висловив перший заступник начальника ГУ ДФС у Житомирській області Віктор Лілик.

За його спостереженнями, добросовісних підприємців в області все ж більше, ніж пройдисвітів і шахраїв, хоча обороти незаконної підприємницької діяльності і ухилення від оподаткування, навіть у нашій області, яка є всього лише транзитною для шахрайських схем, вираховуються сотнями мільйонів гривень.

З початку цього року економічний ефект від діяльності оперативних підрозділів податкової міліції Житомирської області склав майже 66 мільйонів гривень.

Це і відшкодування, як у рамках закінчених кримінальних проваджень, так і у тих, що розслідуються. Також і надходження у бюджет додатково сплачених митних платежів. 1,8 мільйонів гривень стягнуто з вигодонабувачів конвертаційних центрів, 648 тисяч гривень – повернута державі незаконно відшкодована сума ПДВ.

Товарів підакцизної групи вилучено на загальну суму 12,7 мільйонів гривень, з яких конфісковано, згідно рішень судів у дохід держави 10,4 мільйони гривень. Однак, виробників контрафакту це не дуже лякає, адже, зі слів Віктора Лілика, відповідальність за цей вид діяльності недостатньо сувора – штраф, починаючи від 17 000 гривень. Це дозволяє їм неодноразово повертатися в цей незаконний бізнес, адже на ньому можна швидко підняти “прокляті” гроші , адже контрафактна горілка – це підірване здоров’я, розбиті сім’ї, горе у родинах. Можливо, у майбутньому відповідальність за цей вид незаконної і абсолютно аморальної підприємницької діяльності буде відповідною шкоді, яку вона наносить суспільству.