У Житомирі відбудеться Обласний сімейний Форум

Суспільство

Інститут сім’ї в Україні переживає складні часи, пов’язані як з економічними, соціально-політичними, так і з духовно-культурними трансформаціями суспільства.

З точки зору світоглядних культурних орієнтацій Україна обрала європейський вектор розвитку. Це не викликає суттєвого сумніву, втім, певні тенденції у культурному та суспільно-політичному просторі Європи дисонуютьз традиційними українськими цінностями. Мова йде про інститут сім’ї в європейському суспільстві, який сьогодні зазнає найбільших трансформаційних змін. Доказом цього є бурхливі події в деяких країнах Європи, що спричинилися суспільними дискусіями навколо одностатевих шлюбів, правом на усиновлення дітей у цих шлюбах тощо. А чи потрібно нашим дітям та онукам вибирати свою стать, чи вона в них вже є від народження?

Україна намагається дати відповідь цим процесам, адже для певних кіл в Європі це стає одним із лакмусів нашої «готовності» до вступу в ЄС. Тому у Києві 14.03.2018 р. відбувся Всеукраїнський Форум сім’ї, на якому були висвітлені питання подальшої сімейної політики в Україні. Після цього на місцевих рівнях (в Запорізькій, Хмельницькій,Івано-Франківській, Рівненській, Закарпатській, Одеській, Херсонській, Кіровоградській та Волинській областях) пройшли Обласні сімейні Форуми. У листопаді Обласні Форуми заплановані в Миколаївській, Черкаській, Дніпропетровській, Тернопільській та Чернівецькій областях. Інші області в процесі підготовки.

Житомирська область не залишилася осторонь цієї проблематики. Тому Обласний сімейний Форум вперше відбудеться і в Житомирі. В обговоренні теми «Сім’я в Україні – виклики та завдання» візьмуть участь представники: ОДА, громадськості, науковці, спеціалісти в області медицини, філософи, освітяни, релігійні діячі, психологи та інші. А формат проведення – від докладів до дискусій та практичних майстер-класів – покликаний якомога ширше розглянути проблематику, і надати поради щодо міцного інституту сім’ї, який є підґрунтям всього українського суспільства.


Тема: Сім’я в Україні – виклики та завдання

Коли: 14 листопада 2018 р.

Місце : Житомирська обласна Філармонія (м. Житомир, вул. Пушкінська, 26).


Графік форуму:

10-00 – 12-00 – пленарне засідання.

Доповідь: Буковинський Адріан, провідний український фахівець з питань сім’ї і сімейних стосунків, доктор філософії, співавтор законопроектів з питань державної сімейної політики,  організатор курсу підготовки до подружнього життя.

Співдоповідачі:

  1. Отець Олег Сартаков, доктор догматичного богослов’я, настоятель парафії в с. Корчак, модератор Руху Світло-Життя, Римсько-Католицька Церква.
  2. Кондратюк Руслан Борисович, заступник директора з виховної роботи Житомирської загальноосвітньої приватної школи І-ІІІ ступенів «Сяйво».

Питання – відповіді.

12-00 – 14-00 – панельна дискусія.

Учасники:

  1. Магуй Наталія Сергіївна, головний спеціаліст відділу сімейної, гендерної політики та по роботі з ОТГ управління праці, зайнятості населення, сімейної політики та соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, департаменту праці, соціальної та сімейної політики.
  2. Шарлович Зоя Павлівна, кандидат педагогічних наук, асистент кафедри «Сестринська справа», завідуюча відділом післядипломної освіти молодших медичних спеціалістів КВНЗ, Житомирський медичний інститут.
  3. Шугай Тетяна Йосипівна, методист кабінету психологічної служби системи освіти комунального закладу «Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Житомирської обласної ради.
  4. Протоієрей Віталій Сидорук, голова Ради християнських церков Житомирщини.
  5. Романенко Євгенія Михайлівна, практичний психолог, модератор батьківської просвіти.
  6. Корольова Світлана Миколаївна, консультант-психолог, ментор, громадська організація «Місія в Україну».
  7. Хачатрян Олена, мама 6 дітей, заст.голови Ради приватної школи «Всесвіт», шкільного батьківського комітету, голова благодійної організації «Сім’Я».

Питання:

  1. Які фактори і яким чином впливають на розвиток особистості дитини?
  2. Які світоглядні основи формування та існування здорової сім’ї?
  3. Які практичні поради (2-3) ми могли б надати для подолання викликів (ближні і дальні перспективи)?

Оголошення, анонс майстер-класів.

14-00 – 15-00 – обід.

15-00 – 17-00 – секції (майстер-класи):

  1. Освітні програми (Адріан Буковинський).
  2. Потенціал громадськості та релігійних громад у захисті сім’ї (Олена Хачатрян, голова БФ «Сім’я»).
  3. Технології масової комунікації в питаннях сім’ї та батьківства. Робота з органами місцевого самоврядування (Руслан Кухарчук, голова громадянського руху «Всі разом»м.Київ).
  4. «Сім’я – територія щастя» (школа подружнього життя, сімейні клуби, уїк-енди– Янченко Геннадій і Лідія, організатори клубу «Разом назавжди»).

17-00 – 18-00 – Підсумки. Презентація календарного плану подій на 2019 р.

Резолюція.


Контакти:

Щодо питань проведення та участі в Житомирському обласному сімейному форумі звертатись:

E-mail: familyforum.zt@gmail.com

тел.:0677098386(Олена Хачатрян)  0979193670 (ГенадійЯнченко)