Українську святиню Почаївську лавру намагаються вирвати з рук Москви

Україна

Навколо української святині Почаївської лаври розгортається майнова суперечка. Поліція Тернопільської області відкрила кримінальне провадження за фактом передачі споруд Почаївської Свято-Успенської лаври у користування чи оренду Українській православній церкві Московського патріархату. Про це повідомляє НВ.

Прес-секретар поліції Леся Гурецька розповіла про досудове розслідування.

“Представник Міністерства культури України оскаржив до Міністерства юстиції України з вимогою скасувати рішення про державну реєстрацію права користування нерухомим майном комплексу Почаївської лаври та притягнути реєстратора до відповідальності”, – сказала Гурецька.

У Міністерстві культури вже повідомили, що оскаржили у Міністерстві юстиції дії державного реєстратора. На початку листопада з’явилася інформація, що Почаївську Свято-Успенську лавру в Тернопільській області незаконно передали в користування УПЦ МП. Розголосу цій ситуацій надав депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця.

Він оприлюднив документи державного реєстратора на прізвище Яремко, який цього року виконав рішення тоді ще прем’єр-міністра Віктора Януковича від 2003 року. Згідно з документом, у користування заповідника на майже 35 років переходить 6 об’єктів Почаївської лаври. Серед них – собори, дзвіниця, келії, архієрейський будинок, що загалом становить 7 тис. квадратних метрів.

Депутат роз’яснив, що фактичним балансоутримувачем споруд є Кременецько-Почаївський заповідник. А зараз все переходить у користування з правом продовження до УПЦ Московського патріархату, яка представлена юридично-релігійною організацію під назвою Почаївська Свято-Успенська лавра.

“Останні декілька років УПЦ МП в юридичному аспекті живе під постійним і пильним наглядом”, – сказав речник УПЦ МП архієпископ Климент. Прокуратура тільки шукає привід, аби відібрати те, що, з його слів, за законом належить Московському Патріархату.