Україна служить для світу хорошим прикладом досягнення стратегічних цілей і хороброї боротьби проти сили, яка здається більшою і масштабнішою, – Президент Латвії

Україна

Україна служить для світу хорошим прикладом досягнення стратегічних цілей і хороброї боротьби проти сили, яка здається більшою і масштабнішою. Про це сказав Президент Латвії Раймондс Вейоніс під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Глава Латвійської Республіки перебуває в Україні з робочим візитом і сьогодні, 24 листопада, взяв участь у жалобних заходах, присвячених 85-м роковинам Голодомору 1932-1933 років.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Володимир Гройсман подякував за це і сказав, що Латвія завжди була вірним другом України і завжди дотримувалася політики засудження анексії Криму, порушення суверенітету та територіальної цілісності нашої держави. І тут окремої уваги, як сказав Володимир Гройсман, заслуговує план Президента Вейоніса відвідати Донбас і пересвідчитися, що відбувається на лінії зіткнення.

«Ми розуміємо ваш біль, – сказав Президент Латвії. – І ми тут, аби бути разом із друзями. Ми були і будемо адвокатом України на міжнародному рівні і підтримуємо ваше прагнення стати частиною ЄС та НАТО. Разом ми будемо сильніші і зможемо протистояти викликам сьогодення. Україна служить для нас хорошим прикладом досягнення своєї мети. Ви у такій важкій ситуації – анексія Росією Криму, присутність російських військ на українській території, невиконання Росією домовленостей (із досягнення миру). І ми бачимо, наскільки хоробро ви боретеся із силою, яка здається більшою. Ви показали, як багато можна зробити, якщо цілеспрямовано працювати».

За 9 місяців року двостороння торгівля між Україною і Латвією зросла на понад 40% – до 331 млн дол. і за підсумками року може скласти близько 0,5 млрд дол. Зростає співробітництво в логістиці – з вересня започатковано рух потягу «Чотирьох столиць», що поєднує Київ та Ригу через Мінськ та Вільнюс.

«Ми розраховуємо на пожвавлення секторального співробітництва – передусім, в аграрній та транспортній сфері, та в сфері інновацій», – додав Володимир Гройсман.