Житомирська «Орея» здобула перше місце на Міжнародному конкурсі у Іспанії

Культура

Академічна хорова капела «Орея» Житомирської обласної філармонії ім С. Ріхтера перемогла у Міжнародному конкурсі хорових колективів, що проходив у іспанській Толосі.

Про це повідомляє «Житомир онлайн».

Змагалися між собою хори з 16 країн світу. Конкурс тривав з 31 жовтня по 4 листопада. До фінальної частини цього конкурсу вийшли колективи України, Швеції, Індонезії, та Латвії. Житомирська «Орея» посіла перше місце, а ось колектив з Латвії отримав «Гран-прі»

Не стримував своїх емоцій після перемоги керівник капели, диригент, заслужений діяч мистецтв України Олександр Вацек. Він зазначив, що це був чудовий здобуток. Вони перемагали багато разів, але саме так – жодного разу. Це свідчить про історичність цього моменту.

«Це була надяскрава перемога. В “Ореї” було найбільше перемог серед українських колективів, але такої, як у цьому році, ні в кого не було. Це просто історична подія. Ми були одним колективом, який представляв східну Європу, і така перемога багато вартує», – говорить Вацек.

«Орея»— хорова капела, була створена в 1986 році Олександром Вацеком  на базі Житомирського музичного училища та Будинку Культури. Хор  постійно підтримує Житомирська ОДА. Колектив має різноманітний репертуар, це і світова та українська класика, а також роботи композиторів сучасності. Станом на січень 2017 року у хорі працювало 32 співаки. «Орея» – один з найоригінальніших хорів у світі.

За час свого існування капела має дуже великі творчі здобутки. «Орея» дала понад 500 концертів в Україні, у Польщі, Чехії, Угорщині, Болгарії, Німеччині, Швейцарії, Італії, Іспанії, Нідерландах, Франції та Англії. Практично у кожному конкурсі наші земляки виходили переможцями.