Темпи медреформи в Іршанській ОТГ: за два місяці 60% жителів підписали декларації з сімейними лікарями, – Сергій Яцик

Суспільство

Іршанська територіальна громада об’єдналася у 2015 році та одна з перших в області долучилася до реалізації медичної реформи. За кошти Державного фонду регіонального розвитку та додаткові кошти з місцевого бюджету в амбулаторії провели комплексну термосанацію будівлі, утеплили стіни і фундамент, полагодили дах, вікна та двері.

Наразі продовжується робота із населенням щодо підписанням декларацій із сімейними лікарями. За словами Олександра Набока, керівника Комунального неприбуткового підприємства “Іршанський центр первинної медико-санітарної допомоги”, до процесу підписання декларацій медколектив включився з вересня 2018 року, і за два місяці роботи вдалося охопити 60% всього населення громади.

“Секрет успіху простий – це співпраця з керівниками підприємств, де ми проводили інформаційну робота та укладали декларації, а також мобільні групи, що працювали у населених пунктах”, – розказав керівник медустанови.

Разом з тим управлінці громади та медичні фахівці стикаються з низкою проблемних питань і перешкод під час втілення медичної реформи. Про це повідомили учасники публічної консультації, яку організувала 6 грудня ГО “Центр UA” у партнерстві з Міністерством охорони здоров’я України за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні “U-LEAD з Європою”.

Відтак, як сказали медичні фахівці, реалізація державної програми “Сільська медицина” передбачає виділення 155, 5 млн грн. на впровадження медичної реформи у селах Житомирської області. Втім Іршанська ОТГ не отримала жодної копійки, що унеможливлює забезпечення установ необхідним для роботи медичним обладнанням:

“Медичним закладам не вистачає транспорту та комп’ютерної техніки для надання якісних послуг. Громаді потрібен механізм, який би допомагав забезпечити фахівців необхідним для роботи устаткуванням”, –  зазначив заступник голови Іршанської ОТГ зауважив Олександр Одноворченко.

В свою чергу Віталій Римар, радник з питань муніципальних послуг Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування, нагадав учасникам публічної консультації, що реформування первинної ланки медицини підходить до завершення. Це означає, що з 2019 року розподіл фінансів буде відбуватися через головного розпорядника коштів – Національну службу здоров’я України, а не селищну раду.

Окремо лікарі зазначили, що існує потреба в додатковому навчанні медперсоналу працювати в електронній системі:

“Як буде запроваджена електронна карта, бажано, щоб до нас приїхали відповідні фахівці. Адже лікарям знадобиться допомога в налаштуванні різних програми і розумінні, як система працює. Тільки в такому випадку можлива висока ефективність роботи медичних фахівців ”, – підсумував Олександр Набока, керівник ЦПМСД.

Нагадаємо, громадська організація “Центр UA” у партнерстві з Міністерством охорони здоров’я України з листопада 2018 р. по січень 2019 р. проводить публічні консультації в об’єднаних територіальних громадах щодо втілення реформи охорони здоров’я на первинній ланці надання медичної допомоги.

Сергій ЯЦИК