У Житомирі відбувся марш націоналістичних організацій

Суспільство

1 грудня у Житомирі праві організації міста провели спільний марш, присвячений початку Української революції 1 грудня 2013 року. Про це повідомляє «Житомир онлайн».

На акцію прийшло біля сотні людей, переважно молодь.  Учасники маршу зібралися о 18-00 біля Житомирського обласного драматичного театру імені Кочерги. Участь у заході взяли багато правих організацій, зокрема «Національні дружини», «Ветеранське братерство», ГО «УНСО», «Національний корпус» тощо.

За словами заступника голови громадської організації «Ветеранське братерство» Олега Піонтківського цей марш присвячено 1 грудня, початку Української революції. Саме цього дня подіями в Києві почалося Відродження української Нації, духовне, культурне, національне.

«Народ висловив свій протест проти узурпації влади в нашій країні та проти повальної русифікаціі. І нехай поки перемоги нашого народу незначні – ми змінили головне – ментальність і рабську психологію українців.  Майдан дав українцям нарешті власну національну свідомість! І поступово ми боремся, щоб Украіна була справді українською. Я впевнений, наші перемоги не за горами, як на фронті, так  і в економіці!» – зазначив Олег.

Після шикування, були підняті прапори та запалені смолоскипи і після того, як організатори розповіли маршрут  та правила поводження під час руху, марш було розпочато.

Марш проходив по вулиці Великій Бердичівський до меморіалу Героям Небесної сотні та далі до пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченко. Під часу руху колони націоналісти скандували патріотичні гасла та на все місто лунало гучне «Слава Україні!». Житомиряни, які бачили марш, схвально реагували на крокуючих націоналістів. Охороняло акцію біля сотні поліцейських та представників інших силових структур.

Зупинившись біля пам’ятника Героям Небесній сотні, націоналісти вшанували борців за волю України хвилиною мовчання та запалили фаєри.

Як зазначив, Михайло Сліпченко, заступник голови ГО УНСО в місті Житомир, що ще 10-15 років тому, марші націоналістів були нечисельними.

«Ватно-совковий елемент відверто не сприймав нас. Над гаслом “Слава Україні – Героям Слава” багато людей сміялися. Та йшли часи. Учасники таких маршів згодом ставали революціонерами, формували основу добровольчих батальйонів:”Айдар “, ” Азов”, “Правий Сектор”. Сьогодні націоналісти по праву є елітою нації, сумлінно захищаючи її права» – говорить Сліпченко.

Як зазначив, активіст громадської організації «Нова сила» Олександр Українець, такі заходи дуже важливі. З їх допомогою, ми нагадуємо українцям про те, з чого починалася Революція.

«Дуже приємно, що багато молоді сьогодні є тут. А треба щоб було ще більше. Все ж таки, українські націоналісти були, є і будуть рушійною силою Української Нації» – сказав Олександр.

Далі праві рушили до пам’ятнику Кобзареві, де марш був закінчено, після коротких виступів, молодь заспівала Гімн України.