Афон поставив Московію на місце: не дав розколоти Святу Гору та принизити Матір-Церкву Константинополь

Світ

На зустрічі 11 лютого представники Афону чітко висловились з приводу тиску з боку Росії щодо українського питання.

Як повідомляє грецьке онлайн-видання Romfea, 11 лютого відбулась зустріч членів Святої спільноти гори Афон, на якому було висловлено її позицію щодо питання надання Українській церкві автокефалії. Про це повідомляє cerkvarium.org.

Афонські монахи відповіли на тиск РПЦ по Україні, висловивши повну консолідацію позицій зі Вселенським патріархом, до канонічної юрисдикції якого належить Свята гора Афон:

“Ми залишаємося на стороні Вселенського Патріархату і не будемо миритися з його приниженням”.

Зустріч Святої Спільноти відбувалась в закритому непублічному форматі. На ній було розглянуто проблему суперечок, що виникли між предстоятелями Помісних Православних Церков, а також на Афоні.

Представники гори Афон пояснили, чому залишаються на стороні Вселенського патріархату:

“Тому що еллінізм і Вселенський Патріархат мають першість в Православ’ї”.

Проте бул висловлено спільне бажання наразі утримуватись від публічних заяв, щоб не викликати неправильних тлумачень, і було вирішено почекати, поки не створяться відповідні умови для винесення остаточного рішення по Україні.

Представник святогірської братії в коментарі Romfea.gr сказав:

“Важливо зберегти єдність Святих Монастирів і надати всім чітке послання, що ніхто не зможе використовувати Афон. Афон для всіх. Ми хочемо зберегти мир і єдність Церкви. Але як Афон ми не дозволимо, щоб еллінізм і Вселенський Патріархат було принижено».

Представник також додав: “Свята спільнота має достатньо мудрості та досвіду, щоб Афон не був інструментом і важелем тиску заради чужих цілей”.