ООН заснувала Об’єднаний фонд гуманітарної допомоги Україні

Україна

Про це на спеціальному засіданні щодо Плану гуманітарної допомоги на сході України на 2019 рік заявила помічниця генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Урсула Мюллер, інформує ВВС.

“Рада оголосити про створення Об’єднаного фонду гуманітарної допомоги Україні і закликаю донорів приєднатися до нього”, – заявила пані Мюллер.

Вона уточнила, що зустріч щодо плану допомоги на сході України дозволяє ще раз нагадати світові про проблеми жителів Донбасу.

Окремі країни вже встигли зробити внески у фонд, повідомила пані Мюллер, закликавши уряди інших держав приєднатися до ініціативи.

Що таке Об’єднаний фонд

Об’єднаний фонд гуманітарної допомоги Україні (Ukraine Humanitarian Pooled Fund) є так званим “сountry-based pooled fund” ООН. Такі фонди дозволяють різноманітним донорам – наприклад, урядам і міжнародним організаціям – робити внески на підтримку гуманітарних зусиль у конкретній країні.

Згодом ці кошти під наглядом координаторів ООН з гуманітарних питань у кожній країні розподіляються між місцевими партнерами.

Урсула МюллерКопирайт изображения GETTY IMAGES

 

У 2018 діяли фонди 17 країн, на потреби яких вдалося зібрати 957 мільйонів доларів.

792 мільйони були перераховані майже 700 партнерам, що займаються гуманітарними проектами з охорони здоров’я, продовольчої допомоги, наданням притулків тощо.

Найбільшими донорами, за даними ООН, минулого року були Велика Британія (250,8 млн), Німеччина (175,6 млн) і Швеція (93,5 млн).

Найбільше коштів було перераховано у фонди допомоги Катару (208,7 млн), Туреччини (118,4 млн) і Демократичної республіки Конго (90,1 млн).

З початку 2019 на потреби Об’єднаних фондів вже зібрано понад 115 мільйонів доларів.

Україна, за словами Урсули Мюллер, у 2019 році потребує близько 162 мільйонів доларів для допомоги 2,1 млн. українців.

Вона відзначила зусилля української влади з вирішення гуманітарних питань на Сході, проте назвала їх недостатніми.

“Ми повинні працювати краще для цих людей, – каже Мюллер. – Для стійких жителів України, я хотіла б сказати: “Ми про вас не забули. Ми продовжимо робити все, аби полегшити ваші страждання і встановити тривалий мир”.