В Житомирській області з’явилась ще одна громада Православної церкви України

Суспільство

Попри перешкоди священиків МПЦвУ мешканці села Привітів Любарського району проголосували за приєнання до УПЦ.

Останні тижні в селі Привітові Любарського району, як і у всій Україні, жваво обговорювалось питання щодо можливого переходу громади до української помісної церкви.

2 лютого в цьому селі відбулись збори громади, на яких розглядалось питання про перехід громади Різдва Богородиці  МПЦвУ до ПЦУ. Порядок забезпечували декілька екіпажів поліції. В залі будинку культури зібрались понад триста людей.

Ініціатори зібрання запропонували вислухати інформацію про отримання Томосу Українською православною церквою та переходу до неї місцевої громади. Але, окрім місцевих прихильників Московської православної церкви, на збори прибув десант з півтора десятка священників церков і монастирів з сусідніх сіл Любарського та Романівського районів, а також з Житомира разом з п’ятьма десятками своїх прибічників. Прибульці агресивно блокували проведення зборів, заважали головуючому, криками заглушували виступи прихильників української церкви, творили «дурдом».

На зауваження вести себе пристойно священики не реагували. Не допомогли і заклики до священиків втихомирити приїжджих і місцевих крикунів, припинити балаган. Очевидно, їхньою метою було зірвати збори.

Тим не менше, через шум і крики було надано інформацію про створення ПЦУ, про прийняті закони щодо перейменування церков та порядок переходу парафій, про підлеглість МПЦвУ як частини РПЦ московській владі та історію Привітівської церкви.

Виступив також священик місцевого храму, активний прихильник московської церкви. Він заявив, що 23 січня в приміщенні церкви 46 членів громади виголосили підтримку МПЦвУ. На що присутні зауважили, що двері храму були закриті зсередини і нікого не пускали.

Зі слів священика виглядало, що він вважає громадою обмежене коло з чотирьох-п’яти десятків осіб. Після півтори години сварок і дискусій прихильники московської церкви покинули збори. В залі залишились прихильники незалежності української церкви, які провели обговорення.

В підсумку було прийнято рішення перейти в Православну церкву України, яке підтримали 164 члени громади.   

 

В’ячеслав Дехтієвський