У РПЦ немає документів на Україну, – ієрарх Сербської церкви

Україна

Попри агресивні заяви патріарха Сербського Іринея, які він зазвичай підписує від імені Синоду СПЦ, та деяких симпатиків Росії в цій Церкві, ставити хрест на визнанні ПЦУ з боку сербів рано. Про це повідомляє Сerkvarium.

Як передає болгарський портал Dveri.bg, днями дав інтерв’ю архієпископ Охридський (СПЦ) Йован (Вранішковський). Він прокоментував заяви Вселенського патріарха Варфоломія, які останній дав сербському виданню «Політика».Зокрема, архієпископ Йован торкається дуже болючого для Сербської церкви питання – можливої автокефалії Македонської церкви. Патріарх Варфоломій, говорячи про можливе надання Македонії автокефального статусу, зазначив наступне:

Дехто дуже вправно пов’язує випадок України зі Скоп’є та Чорногорією, бо хоче налаштувати Сербську Православну Церкву проти Вселенського патріархату. Звичайно, наскільки нам відомо, багато єпископів СПЦ стримуються щодо України через побоювання, що подібне може відбутися з Чорногорією та Охридом. Але запевняю Вас, що так питання не стоїть. Сербська Православна Церква має конкретні географічні кордони. Коли державні кордони Сербії розширилася, наші сербські брати звернулися до Вселенського патріархату з проханням, щоб ці нові території були долучені до їхньої юрисдикції. Вселенський патріархат відреагував позитивно і приєднав ці області окремим Томосом, чого не відбулося у випадку з Російською Церквою, яка прийшла на землі Вселенського патріархату, не отримавши для цього канонічних прав.

У свою чергу, сербський єпископ сказав, що не здивований цією позицією Вселенського патріарха, адже дійсно, у Сербської церкви є підтверджене Константинополем право на Македонію та Чорногорію, а у Російської церкви на Україну – немає. Ця думка дуже контрастує з особистою позицією Сербського патріарха, який наполягає, що Україна – це законна та беззаперечна канонічна територія РПЦ.

Таким чином, можна припустити, що в обмін на визнання ПЦУ серби будуть вимагати у Константинополя гарантій невтручання у «македонське питання» без переговорів з СПЦ. На вересень заплановано візит патріарха Варфоломія до Белграда, де також предстоятелі можуть обговорити українське питання.

Нагадаємо, що під час тюремного ув’язнення архієпископа Йована РПЦ всіляко його підтримувала та сприяла його визволенню. Але, як бачимо, своя сорочка ближча до тіла.