Тривожні новини з Мінську – Москва плює на все, на що тільки може

Світ Україна

Тривожні новини з Мінську, де сьогодні проходять ТКГ і робочі групи. Українська сторона жорстко засудила рішення Путіна про видачу російських паспортів жителям окупованих територій ОРДЛО. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила Ірина Геращенко.

“Ми розцінюємо це рішення як одноосібне порушення з боку РФ мінських угод, домовленостей в нормандському форматі і норм міжнародного права, як спробу Кремля легітимізації псевдореспублік.

Друге – вчергове зірвано пропозицію України і ОБСЄ ввести режим тиші, пасхальне перемир’я на Донбасі з 26 квітня. Ця пропозиція вчергове не знайшла підтримки у представників РФ і ОРДЛО. Україна сповідує негайне введення режиму тиші на Донбасі, РФ категорично відмовляється брати відповідальність за дотримання режиму тиші окупаційними військами і своїми маріонетками.

Третє – особлива тема: звільнення політв‘язнів, заручників, військовополонених. Євген Марчук прямо звернувся до представника РФ Б. Гризлова з проханням негайного звільнення утримуваних, зокрема, моряків. Вибори закінчилися – й варто РФ припинити шантажувати Україну заручниками і розблокувати їх звільнення. На що отримали наступну відповідь: до закінчення судилищ над моряками не може бути ніяких звільнень, а потім, мовляв, побачимо…… Також не отримали відповіді на вимогу припинити знущання над військовополоненими моряками і відмовитися від психологічних експертиз, які є тортурами. РФ демонструє неготовність до компромісів, навпаки, – поки що чітко прослідковується курс на замороження конфлікту”, – проінформувала Геращенко.