Угорщині і далі поперек горла український мовний закон

Суспільство

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто назвав неприйнятним ухвалений у четвер Верховною Радою закон про мову.

Про це повідомляє “Європейська правда” із посиланням на портал Hirado.

Сійярто вважає, що український закон про мову нібито порушує права угорської меншини та відображає бачення Президента Петра Порошенка, який, за словами угорського міністра, просував антиугорську політику.

“Однак українські виборці переважною більшістю обрали іншого президента, Володимира Зеленського, і покінчили з ерою Порошенка”, – сказав Сійярто.

“Ми сподіваємося, що на основі взаємної поваги і бажання знайти рішення ми зможемо прояснити ситуацію з законами, що зачіпають права угорської громади, з новим, обраним переважною більшістю президентом”, – заявив міністр.

За його словами, перші заяви обраного глави держави дають привід для надії.

Наша мета – повернути дружбу між Угорщиною і Україною, і результати останніх президентських виборів в Україні дають нам деяку надію”, – сказав Сіярто.

Як повідомляв 5.UA в четвер, 25 квітня, Верховна Рада підтримала законопроект “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Закон підтримали 278-ма голосами. Голос “проти” віддали 38 парламентарів. Семеро утрималися.

За останні правки депутати віддали понад 270 голосів.

Довідка: законопроект встановлює цілий перелік посадових осіб, які повинні володіти державною мовою. Серед них насамперед – Президент України. Крім держслужбовців, українську зобов’язані знати: депутати всіх рівнів; офіцери, службовці за контрактом; лікарі комунальних та державних лікарень; директори шкіл; адвокати; нотаріуси, а також рядові, сержанти Національної поліції та інших правоохоронних органів.