Який котел краще — пелетний чи піролізний

Без категорії

В Україні все частіше власники будинків встановлюють твердопаливні котли для опалення. Чинників цього багато, але завжди існує можливість вибору тої чи іншої моделі. Для тих, хто не бажає зв’язуватись з котлами застарілої конструкції, існують інші пропозиції. Перш за все — це котли піролізні та пелетні, які в широкому асортименті презентує сайт з продажу опалювального обладнання, один з найкращих в країні.

Пелетний котел. Чого від нього чекати

Одна з найсучасніших інженерних розробок — пелетні котли. На відміну від інших твердопаливних котлів, такі пристрої працюють на гранульованому, спеціально підготовленому паливі. Пелети це пресована деревина, чи інший доступний матеріал, який може використовуватись так чи інакше як паливо. 

Перш за все, пелетний котел не потребує такої уваги, як інші види опалювального обладнання. Гранули подаються в топку автоматично, а зберігаються в спеціальному контейнері, компактно та зручно. Автоматика самотужки, за допомогою шнека, подає паливо в камеру згоряння. Більш того, розпалювання та регулювання інтенсивності горіння також проводиться автоматично без участі людини.

Величезна перевага пелетного у тому, що паливо можна завезти буквально один раз на опалювальний сезон. Далі обладнання працює самостійно. При цьому коефіцієнт корисної дії пелетного котла сягає 95-97%. Це означає, що паливо згоряє вкрай ефективно та економно. Недолік у них один — висока ціна.

Піролізні котли. В чому переваги

Багато хто обирає саме піролізні котли. Процес горіння в них абсолютно інший, ніж у будь-якого котла. Перевага у тому, що горить не саме паливо, дрова, а газ, який випаровується з деревини за особливих умов. Котел має дві камери згоряння: в першій тліють дрова в умовах зменшеної кількості кисню, в другій відбувається безпосередньо горіння виділеного газу.

Такі котли мають низку переваг. Найголовніша з них — можливість роботи на одному завантаженні дров до 12-15 годин. Друга — це високий ККД, від 90 відсотків. Важливо й те, що в результаті згоряння палива золи майже не лишається, що говорить про ефективність використання палива та економічність обладнання. З недоліків експерти називають неможливість роботи обладнання без електрики через примусову подачу повітря, а також ціну, вищу за ціни звичайних класичних котлів на твердому паливі.

Власне, якщо обирати між піролізним та пелетним котлом, треба розуміти, що паливні гранули коштують дорожче за звичайні дрова, навіть з твердих порід деревини. При цьому пелетний котел майже не потребує уваги, а піролізний має отримувати нову порцію палива приблизно кожних 12 годин.