Тепло дитячих сердець для солдат в холодних окопах

Суспільство

Російсько-українська війна для учнівського та вчительського колективів другої Лугинської школи не є чимсь далеким і малозначимим. Про неї постійно нагадують дві меморіальні дошки на фасаді приміщення в пам’ять про загиблих на Сході колишніх вихованців школи майора Валерія Юрченка та старшого солдата Сергія Гуца.

В зоні АТО – ООС майже постійно воюють її колишні учні, які після повернення з фронту охоче зустрічаються зі школярами, виступають перед ними з розповідями про ту війну. Тому школа з перших днів війни активно чим може підтримує своїх захисників. Причому тут не просто збирають гроші батьків та вчителів і купують та відправляють на фронт одяг чи продукти. Тут краще самі старшокласники напечуть у шкільній їдальні солодощів та інших смаколиків і відправлять їх воїнам. А наступного разу продадуть ті смаколики на ринку і за виручені гроші тут же на ринку куплять для фронтовиків теплий одяг.

Все це, звичайно, з малюнками, зворушливими дитячими листами. Такі акції на підтримку наших захисників проводяться у школі систематично. Цього разу у неділю, 8-го грудня тут усі разом, учні й вчителі, вирішили наварити наліпити і зварити для бійців справжніх домашніх вареників. Дуже вже смачними виходять вони у виконанні кухарів шкільної їдальні, а отже під їхнім чуйним керівництвом і у школярів та вчителів повинні бути не гірші.

Місцеві волонтери (Андрій Бондаренко) запевнили їх, що така практика існує у волонтерському середовищі давно, у цю холодну пору року Нова пошта доставляє їх на Схід оперативно і зі збереженням якості, жодного випадку псування продукту ще не зафіксовано. На складові інгредієнти, назвемо їх так, борошно, картоплю, цибулю, олію та ін. довелось трішки скластися грошима, додати сюди свою працю, любов і турботу – і успіх акції гарантовано. Попередньо участь у добрій справі виявили бажання взяти 30 людей плюс-мінус двоє – троє.

Зваживши можливості, замахнулися на дві тисячі штук вареників. Уточню відразу, що коли робота набрала інерції, то вчасно зупинитись учасники не змогли – і вийшли на остаточну цифру у майже три тисячі штук вареників. Для тих, хто не ліпив і не варив вареників сам ( а тільки їв ) ця цифра практично нічого не говорить. Тому для образності уточнюю – 2875 вареників – це 25 п’ятилітрових пластикових контейнерів по 115 зварених і залитих жиром вареників у кожному.

30 людей працювали над їх приготуванням з 10-ої до 16-ої години без перерви. Крім учнів, вчителів та працівників шкільної їдальні до справи долучились заступниця голови Лугинської РДА Олена Ренкас та викладачка музичної школи по класу фортепіано Олена Іванова з сином Максимком, четвертокласником Лугинської гімназії. Акцію відвідали і процес створення вареників для фронту привітали і зазнімкували члени районної ради громадської організації «Лугинська районна Спілка УБД АТО».

Головний адресат Лугинських вареників – Житомирська 95-та десантно-штурмова бригада, яка базується зараз в районі станиці Луганська та їхні сусіди по фронту. Головних результатів акції два. Перший – це харчова і, що не менш важливо, моральна підтримка воїнів на фронті. Другий – це виховання патріотизму школярів, відчуття ними причетності до життя країни, формування громадян цієї країни. Педагогічний колектив другої Лугинської школи подібними заходами робить це тонко, якби непомітно, і водночас дуже професійно.

Степан Василюк