Відповідальні громадяни можуть допомогти медикам у боротьбі з пандемією

Суспільство

“Знали, що буде важко, але ж не настільки”!

Упродовж кількох місяців лунають заклики щеплюватися проти COVID-19, і майже стільки ж часу чуємо протилежні думки від антивакцинаторів.

Якось під час нашої розмови одна з лікарок, не стримуючи емоцій, коментувала кілька дописів від антивакцинаторів у соцмережах. «От кожного з цих «розумників» зводити б на екскурсію у «ковідне» відділення, – казала вона. – Нехай би побачили, що це таке – коли хочеш дихати, а не можеш; коли пацієнти – немов риби, яких викинуло хвилею на берег і які жадібно хапають повітря. Або хай походили б кілька годин у спецодязі, в яких працюють у «ковідних» відділеннях. Так хочеться більше відповідальності від громадян…»

На вході до лікувального корпусу КП «Лікарня №2 ім. В.П.Павлусенка», що в Житомирі, – табличка з назвами кількох відділень, але зараз їх об’єднує лише одне слово – «Ізолятор». Із 1 жовтня нинішнього року у медзакладі знову приймають хворих із коронавірусною інфекцією.

Під «ковідні» відділення відвели всю шестиповерхову будівлю і частину чотиповерхового корпусу. Загалом облаштували 300 ліжко-місць. У жовтні вже проліковано понад 400 пацієнтів із коронавірусною інфекцією. Цієї осені кількість госпіталізованих за добу зросла порівняно з попередніми хвилями пандемії: в ургентні дні — по 30 – 50 «ковідних» хворих, а якось було й 57. Для порівняння, у пік захворюваності цієї весни до лікарні госпіталізували максимум 35 осіб.

«Нині більшість пацієнтів надходять у важкому стані, – розповів медичний директор житомирської лікарні №2 Віктор Помирляну. – Перебіг хвороби дуже стрімкий і складний. Найстрашніше, що зросла смертність серед пацієнтів – майже вдвічі. Якщо у попередні хвилі COVID-19 у середньому щомісяця помирали 50 пацієнтів, то у жовтні нинішнього року – 88».

За словами лікаря-анестезіолога інфекційного відділення №1 Василя Шутенка, збільшився приблизно втричі й час перебування хворих на допоміжній вентиляції легень – у середньому до 2 – 3 тижнів. Зросла й кількість пацієнтів, які потрапляють зі «швидкої» відразу до реанімації і які залежать від кисню.

На початку листопада з-поміж 225 пацієнтів лікарні №2 лише 27 хворих мають щеплення проти COVID-19. За словами завідувачки інфекційного відділення №2 Наталії Савіцької, перебіг хвороби у вакцинованих відбувається легше, ніж у тих, хто не отримав жодної дози щеплення, та й термін їх госпіталізації значно менший.

«Вакцинуватися потрібно, – переконують лікарі. – Це звернення до тих, хто хоче жити». Крім того, вакцинація хоча б трохи допоможе медикам, які кожну поразку у боротьбі з «ковідом» за пацієнта переживають як особисту втрату.