СБУ викрила корупційну схему на митному посту Житомирської митниці

Економіка
Служба безпеки України, у ході виконання заходів щодо протидії системним загрозам управлінню державою, блокувала корупційну схему на митному посту Житомирської митниці. За попередніми оцінками, державному бюджету завдано збитків на понад 10 млн грн.
 
Столична комерційна компанія-імпортер, для мінімізації митних зборів і платежів, у кілька разів занизила «документальну» вартість 26 спецавтомобілів з медичним обладнанням завезених нею в Україну. Митники не тільки не звернули увагу на невідповідність, а й погодилися на 1 рік продовжити термін безкоштовного зберігання авто на митній території у збитки державному бюджету.
 
За даними слідства, восени 2020 року київська комерційна структура ввезла до України 26 спецавтомобілів із медичним обладнанням. Тоді ж ці не розмитнені «швидкі» розмістили на зберігання в режимі «митний склад».
 
 Цей режим передбачає перебування товару на митній території без справляння жодних податків і зборів упродовж 1 року його зберігання. По закінченні цього терміну товар повинен бути розмитнений (зі сплатою усіх належних платежів) або повернутий в країну, з якої його експортували.
 
Через рік, восени 2021, замість того, щоб обрати один із законних варіантів, комерсанти «домовилися» із посадовцями одного з митних постів Житомирської митниці зробити фіктивний «реекспорт» спецавтомобілів або, так званий «перезаїзд», штучно продовживши термін їх безоплатного перебування на митній території.
 
Зловмисники діяли за схемою: нерозмитнені автомобілі просто заїхали до буферної зони одного з міжнародних автомобільних пунктів пропуску на території Житомирської області та повернулися на той же митний склад. Однак митники оформили це як заїзд на митний склад нової партії.
 
Детальне вивчення корупційної схеми дозволило оперативникам спецслужби встановити і ряд махінацій із документами, які комерсанти подавали до митних органів при ввезенні «швидких».
 
Зокрема, встановлено значну невідповідність між реальною та заявленою у супровідних документах вартістю спецавтомобілів. Ціна авто із аналогічною комплектацією у ЄС стартує від 15 тис. євро, тоді як у митних документах ввезеної партії вони оцінені у 2,5-5 тис. євро.
 
У ході 8 обшуків, проведених в офісі комерційної структури-імпортера, у приміщеннях Житомирської митниці та за адресами мешкання причетних до схеми посадовців, виявлено та вилучено:
 
🔹 комп’ютери із первинними документами та мобільні телефони з доказами протиправної діяльності;
 
🔹 митні і податкові документи та інші матеріальні докази існування протиправної схеми.
 
Тривають слідчі дії у кримінальному провадженні, розпочатому за ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України для встановлення та притягнення до відповідальності всіх причетних до протиправної схеми осіб.
 
Вирішується питання щодо накладення арешту на спецавтомобілі.
 
Заходи із виявлення корупційного механізму проводили співробітники Управління СБ України в Житомирській області спільно з Головним слідчим управлінням Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.
 
Пресцентр СБ України в Житомирській області