В Житомирській області діти свідомо обирають кримінальну стежку!

Факти вчинення злочинів за участі дітей і підлітків, що мали місце упродовж останніх днів, дійсно вражають. Промислами цих «старанних» учнів були крадіжки алкогольних напоїв, харчів, сигарет, мобільних телефонів і незаконне заволодіння авто. Полем діяльності малолітніх злодюжок стали магазин, гараж, офіси, будинок пенсіонерки та приміщення виробничого цеху. Щоб зрозуміти сигнал про тривогу, досить поглянути на невтішну статистику.

20 вересня працівники Володар-Волинського райвідділу міліції в ході розслідування кримінальної справи, порушеної по факту крадіжки у приватного підприємця смт. Іршанська, встановили, що злочин скоєно неповнолітніми Г., 1994 р.н., та К., 2001 р.н., місцевими жителями, які увечері викрали із гаража підприємця продукти харчування, алкогольні та тютюнові вироби на загальну суму 670 гривень.

20 вересня до Червоноармійського райвідділу міліції звернулась пенсіонерка, жителька с. Буряківки, із заявою про те, що в період часу з 21.00 19 вересня до 07.00 20 вересня невідома особа проникла до її гаража та незаконно заволоділа автомобілем «ВАЗ-21053».

Вжитими заходами працівниками райвідділу виявлено, що 19 вересня близько 22 години онук потерпілої, 15-річний учень 9 класу загальноосвітньої школи, із приміщення літньої кухні таємно взяв ключі від автомобіля та поїхав на ньому до смт. Червоноармійська, де при в’їзді скоїв зіткнення з дорожнім знаком. Після цього автомобіль з механічними пошкодженнями він повернув на подвір’я домоволодіння потерпілої бабусі.

Альбом: Криминал

21 вересня працівниками Бердичівського райвідділу міліції в ході розгляду кримінальної справи, порушеної за ч.3 ст. 185 Кримінального кодексу України (крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому) відносно жителя м. Бердичева, раніше засудженого П., 1987 р.н., непрацюючого, встановлено, що під час крадіжки кабелю із приміщення цеху одного з підприємств райцентру він втягнув у злочинну діяльність неповнолітнього В., 1996 р.н., учня 8-го класу загальноосвітньої школи Бердичева.

Уже наступного дня було затримано ще двох неповнолітніх бердичівлян, 1995 р.н., учня 9-го класу ЗОШ та 1994 р.н., учня професійного училища за підозрою у вчинені крадіжок із будинку місцевого жителя та з офісного приміщення в райцентрі 10 липня та 15 вересня відповідно. За попередніми даними, вони ж 11 вересня, у нічний час, із приміщення офісу бердичівського приватного підприємця, шляхом віджимання металопластикового вікна, викрали дві пляшки коньяку та запальничку.

22 вересня працівники Баранівського райвідділу міліції за підозрою у вчинені крадіжки із магазину в смт. Довбиші затримали жителя цього населеного пункту, неповнолітнього О., 1995 р.н., учня 9-го класу місцевої загальноосвітньої школи.

24 вересня до Черняхівського РВ УМВС України в Житомирській області звернулась непрацююча С., жителька с. Городище, із заявою про те, що 17 вересня поточного року з її будинку, через незачинене вікно, невідомим викрадено 30 гривень та ювелірні вироби із срібла, чим спричинено збиток на загальну суму близько 250 гривень. У ході розслідування працівниками райвідділу встановлено, що злочин скоїв місцевий житель, 1997 р.н.

Т.в.о. начальника відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Житомирській області В’ячеслав Ратинський відзначає, що на Житомирщині кількість тяжких злочинів, скоєних неповнолітніми, йде на спад. Однак випадки вчинення ними крадіжок значно почастішали, збільшившись у 2 рази. Загалом же по області з початку року зафіксовано 393 факти «молодої» злочинності.

На превеликий жаль, кримінальні хроніки є підтвердженням того, що для злочинності вік не має ані найменшого значення. Тому хотілося б вкотре нагадати батькам, вчителям і вихователям про їхню відповідальність перед собою та суспільством, оскільки саме на них покладено почесний і відповідальний обов’язок морально та душевно підтримати зростання нової генерації як словом, настановою, так і власним прикладом.

Антон Сичевський, спеціаліст ВЗГ УМВС України в Житомирській області