Прогноз-2011: Що буде з цінами на продукти?

У зв’язку з наближенням свят цінники на прилавках магазинів поповзли у значеннях вгору. Передсвятковим ажіотажем не відмовляють скористатися як виробники, так і роздрібні мережі. За прогнозами експертів, тенденція збережеться ще в першій декаді січня, після чого в силу вступлять об’єктивні причини ціноутворення. У групі на підвищення цін на першому місці овочі, друга позиція у гречки. Що стосується решти продуктової лінійки, то явних передумов для значних стрибків поки не вбачається.

Після того, як спаде святковий ажіотаж, ціни на продукти стабілізуються. Прогнозна вартість овочів буде залежати від суворості кліматичних умов, якщо зима буде холодною, ціни піднімуться. Тенденцію зростання ціни збереже дефіцитна гречка. М’ясо-молочна продукція залишиться в середньому ціновому діапазоні. Про це повідомила начальник аналітичного департаменту консалтингового агентства “ААА” Марія Колесник.

“Якщо говорити про овочі, то залежно від того, наскільки буде сувора зима, до кінця зими ціни будуть зростати, або зберігатися стабільними. Якщо зима буде холодною, ціна буде рости, тому що сховищ недостатня кількість, можливо, що врожай просто буде псуватися . Якщо зима буде такою, як зараз, то ціни будуть стабільними”, – зазначила М. Колесник.

За її словами, дорожчати буде гречка, оскільки до кінця року її не вистачить, про що говорилося ще на початку сезону. Якщо не буде імпорту продукції, очікується поступове збільшення в ціні. Але при цьому, буде знижуватися і попит, оскільки дорожча гречка менш цікава покупцеві. До того ж, якщо попит знизиться, то зростання цін буде не так стрімкий.

“Молочна продукція зараз подешевшала під впливом дій Антимонопольного комітету. Вони змушені були знизити закупівельні ціни на сировину, оскільки покупець восени проголосував своїм гаманцем і споживання, наприклад, твердих сирів скоротилося на 30% після різкого подорожчання. Тому молочники стали істотно дешевше закуповувати сире молоко. Виробники знизили ціну ще восени десь у листопаді, а роздріб відреагувала вже в грудні, тому що, допродували старі поставки, відповідно, зараз пішли вже дешевші”, – говорить М. Колесник.

Що стосується м’яса, то, за словами аналітика, свинина дешевшала, а яловичина і птиця дорожчали.

“З яловичиною складна ситуація, її в достатній кількості немає, і попит на неї знижується. Свинини велика пропозиція і досить великі сезонні проекти, тому ринок насититься. У зв’язку з чим, зростання цін на свинину поки чекати не варто”, – резюмувала М . Колесник.

Нагадаємо, що за даними моніторингу, станом на 10 грудня 2010, в порівнянні з 30 листопада, середній рівень цін по Україні в цілому підвищився: на хліб з борошна першого гатунку – 0,3%; рис – 0,2%; вермішель – 0,4%; крупу манну – 0,5%, крупу гречану – 0,4%; ковбаси варені першого гатунку – 0,04%, свинину – 0,2%; яловичину – 0,2%; сметану – 0,4 %, масло вершкове – 0,3%; молоко – 0,5%; птицю – 0,1% та яйця курячі – 0,7%; цукор – 0,5%, олію соняшникову – 0,7%; картоплю – 1,2%; моркву – 0,7%; капусту – 2,4%.

При цьому ціни знизилися на сало – 0,1%.

Як повідомлялося, заступник міністра економіки Михайло Русинський заявив, що підстав для різкого зростання цін на продукти першої необхідності і соціально значимі товари в Україні немає.