Бензин дорожчає: як житомирянам заощадити

В Україні як і раніше дорожчає бензин, причому швидше, ніж прогнозували експерти: на більшості АЗС ціни ростуть на 5-8 коп. на день – так, в Києві на заправках WOG, які торгують імпортом, за літр А-95 вже просять 8,75 грн., хоча 4-5 днів тому було 8,50 грн. – повідомляє Сегодня .

Поповзли чутки, що скоро “горючка” стане вище 10 грн

Експерти стверджують: подорожчання об’єктивне, тому що світова ціна на нафту виросла за минулий рік в середньому на 18% ($ 15) і продовжила зростання в нинішньому, досягнувши майже $ 100 за барель (160 л). Але далі ціни на нафту рости не повинні, тому звичайний А-95 вище 9 грн./л у нас не підніметься.

Президент Асоціації “Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України” Леонід Косянчук: “Зараз ціна нафти пішла вниз, вчора було $ 91 за барель, це через 2-3 тижні відіб’ється на вартості нафтопродуктів. Щоб розрахувати, якою має бути справедлива роздрібна ціна за літр на АЗС, треба поділити ціну нафти на 10,2 (такий коефіцієнт), і вийде 8,92 грн./л. Сьогодні бензин коштує в роздробі дешевше, трейдери працюють з прибутком близько 1,5%, рятує дизпаливо, що подорожчало за останні 3 місяця на 25% (близько 2 грн.), а також те, що курс гривні стабільний”.

На думку незалежного експерта Валентина Землянського, більш швидке, ніж очікувалося, зростання цін – це “гри імпортерів”, які намагаються подорожче продати наявні в них старі запаси, посилаючись на введення акцизу з 1 січня. Але він також згоден, що вище 9 грн./л А-95 коштуватиме не буде. “Світове енергетичне агентство і країни ОПЕК домовляються про збільшення видобутку нафти, щоб збити ціну, $ 100 за барель світова економіка не витримає”, – говорить Землянський. В Антимонопольному комітеті заявили, що розберуться з ситуацією з цінами на бензин.

Багато автолюбителів вже почали економити. Експерти радять чотири способи.

Перший – перейти на більш дешевий (але менш якісний) бензин: український, який дешевше імпортного на 30-40 коп./л, або з А-95 на А-92 (різниця в ціні така ж), у результаті на кожній сотні км можна зберегти 3-5 грн. (для малолітражних машин – “Ланоса”, “Авео”). Правда, є мінус: потім, можливо, доведеться лагодити авто.

Другий – акуратніше їздити. У місті різко не розганятися і не гальмувати, використовувати їзду накатом, на 100 км це економить приблизно літр (8-8,5 грн.).

Третій – найрадикальніший – перейти на газ. Літр газу коштує близько 5 грн., а витрати при установці сучасного обладнання 4-го покоління приблизно такі ж, як і бензину, виходить економія до 30 грн. на 100 км. Але серйозні витрати на установку – 5-7 тис. грн. швидко (за 1,5-2 роки) окупляться, якщо багато їздити – 30-50 тис. км на рік.

Четвертий – прочистити двигун. Для цього треба періодично їздити по трасі з однаковою швидкістю. Прочищається карбюратор і вся система двигуна. У підсумку за одну поїздку витрати бензину вашої машини можуть зменшиться на 0,5 літра.