Дитяче опікове відділення обласної лікарні поповнилося новим пацієнтом

В суботу до дитячого реанімаційного відділення ЦМЛ Бердичева з хімічним опіком ротової порожнини, гортані та стравоходу, госпіталізовано 11-річного мешканця села Скраглівка Бердичівського району.

А ось учора до опікового відділення Житомирської обласної лікарні з діагнозом: опік окропом обох ніг доставлено однорічного хлопчика з села Чуднівська Гута, Романівського району.

Хірурги мають у своєму розпорядженні тривожної статистикою: серед загальної кількості людей, які отримали опіки, більше 30 – 35% становлять діти, а майже половина з них зовсім маленькі – до трьох років.

Чим менше дитина, тим більшу небезпеку для нього представляє опікова травма. Навіть поверхневі опіки. якщо вони великі за площею, завжди загрожують життю дітей, а обмежені глибокі опіки нерідко призводять до інвалідності з раннього віку. На місцях глибоких опіків, особливо на пальцях рук і стоп або в області великих суглобів, виникають грубі румби, які обмежують рух, порушують кровопостачання, перешкоджають нормальному розвитку дитини. Ліквідувати ці важкі наслідки не завжди вдається і за допомогою багаторазових хірургічних операцій.

Маленькі діти найчастіше обпікаються гарячими рідинами – молоком, чаєм, супом, водою

Буває, що по недбалості батьки кладуть немовляти в гарячу ванну, попередньо не спробувавши воду хоча б на дотик. Часті випадки опіків у дітей грудного віку, коли намагаються зігрівати їх грілками, забуваючи, що шкіра дитини більш чутлива до високої температури, ніж шкіра дорослої людини.

З двох років діти стають дуже рухливими і допитливими. Їх залучають пар з каструлі або чайника, блискучий електричний праска, розпечена електроплита, електро розетка, що стирчать оголені дроти. Вони тягнуться до них руками, хочуть усе помацати самі. А результат нерідко сумний: глибокі опіки, що спотворюють рубці, деформація, а іноді навіть ампутація одного або декількох пальців.

Діти більш старшого віку, особливо школярі, частіше страждають від опіків відкритим полум’ям. Піротехнічні забави з порохом, вибухонебезпечними сумішами, розпалювання багаття або печі з допомогою бензину, гасу, солярки майже завжди обертаються бідою.

Діти не можуть оцінити загрозу, яку приховують вогонь, гарячі рідини, хімічні речовини, електрика. Присікти небезпечні ігри, попередити біду зобов’язані дорослі.

Але звертає на себе увагу такий тривожний факт: опіки у дітей різного віку дуже часто трапляються у суботні та недільні дні, коли батьки вдома

Це свідчить про те, що дорослі не завжди пильні, а їх безпечність і недбалість обходяться дітям занадто дорого.

Якщо нещастя вже трапилося і дитина отримала опік, не займайтеся самолікуванням. Не змащуйте пошкоджені ділянки шкіри ніякими жирами, не застосовуйте жодних домашніх засобів.

У тих випадках, коли ділянка поразки на руці або нозі, наприклад, обмежений, негайно помістіть руку чи ногу на кілька хвилин у холодну воду, потім обережно, промокальними рухами просушіть шкіру чистою м’якою тканиною, накладіть чисту, краще стерильну суху пов’язку і доставте дитини в лікувальний заклад.

Треба сказати, що і невеликий за площею опік у дитини може викликати шок, часом зі смертельним результатом. При великих опіках негайно звільніть постраждалого від одягу, розрізаючи, а не знімаючи його, щоб не пошкодити утворених бульбашок. Потім загорніть дитину в чисте простирадло і терміново доставте в лікувальний заклад. Це необхідно тому, що опіковий шок може бути розпізнаний тільки лікарем і вимагає інтенсивного лікування в умовах стаціонару.

Оскільки механізми протимікробної захисту у дитини ще не сформувалися, інфекція, що потрапила в його організм через обпечену поверхню, нерідко призводить до сепсису (загального зараження крові). Попередити це грізне ускладнення і вчасно вжити необхідні лікувальні заходи також можливо лише в лікарняних умовах.

Опіки у дітей – важка травма, і винні в ній дорослі, що втратили пильність…

Репортер Житомира