Тільки 39% українських компаній готові взяти на роботу жінок з дітьми

Згідно з дослідженням компанії Regus, з 52% українських компаній, які планують набирати персонал в поточному році, лише 39% готові брати на роботу жінок з дітьми.

Компанії Regus провела чергове дослідження, присвячене глобальним тенденціям з найму персоналу.

Згідно з результатами дослідження, кількість компаній, які розглядають можливість прийому на роботу жінок, які мають дітей, впало на 20% в порівнянні з минулим роком. Якщо в 2010 році 44% компаній в світі готові були прийняти на роботу цю категорію шукачів в минулому році, у 2011 році таку можливість розглядають тільки 36% компаній.

Серед причин небажання компаній брати на роботу жінок з дітьми 37% опитаних висловили побоювання з приводу того, що співробітниці, які мають дітей, будуть демонструвати меншу гнучкість у роботі, ніж інші співробітники. 33% компаній вважають, що співробітниці знову підуть у декрет незабаром після влаштування на роботу, а 24% – що професійні навички таких співробітниць втрачені.

Зокрема, 42% українських роботодавців стурбовані тим, що жінки, які мають дітей, знову підуть у декрет, а 39% вважають, що ця група шукачів втратила свої професійні навички.

З іншого боку, більшість опитуваних компаній цінують працю співробітниць, які повернулися після декрету на колишні робочі місця.

72% респондентів вважають, що компанії, які відмовляються влаштувати досліджувану групу претендентів на неповний робочий день, втрачають цінні робочі кадри. Крім того, 56% опитаних компаній вважають, що співробітниці, які мають дітей, мають навички, які важко знайти на сучасному ринку праці, а 57% стверджують, що вони цінують працю жінок, які повертаються на попереднє місце роботи після декрету, так як ті володіють великим досвідом роботи і професійними навичками і при цьому не вимагають високої оплати праці.

В Україні 48% жінок, які мають дітей, не вимагають високої оплати праці. В інших країнах цей відсоток вищий. Цей факт може свідчити про те, що в цій країні у жінок з дітьми більш привабливий соціальний пакет.

Причини

За словами представників компанії Regus, повернення упередженого ставлення до прийому на роботу жінок з дітьми пояснюється економічною кризою і “старомодним” неприйняттям деякими компаніями сучасних концепцій працевлаштування. У той час як переважна більшість компаній визнає, що відмова від працевлаштування жінок, які мають дітей, означає втрату цінних робочих кадрів, ці компанії продовжують відчувати занепокоєння з приводу того, що сімейні обов’язки можуть перешкодити цим співробітницям поставитися до своєї роботи з повною віддачею і належною увагою.

Постійний розвиток робочого простору сприяє тому, що компанії, здатні інтегрувати цю цінну групу шукачів в свій робочий процес, мають більш високі шанси домогтися успіху в бізнесі.

Зокрема в Україні жінки становлять майже 50% від загального числа працівників і в порівнянні з чоловіками частіше займають посади в професійних і суміжних областях завдяки більш високому рівню освіти. На щастя, гнучка політика організації праці стає нормою в бізнесі, і компанії з інноваційним способом мислення дозволяють своїм співробітникам працювати в підходящі для них години або близько до будинку, забезпечуючи для них робочу обстановку, в якій ті зможуть піклуватися про сім’ю і в той же час показувати високі результати.